Pompierii români, lăudați și comparați cu extratereștrii în presa străină. Misiunea eroilor continuă. Detalii despre următoare intervenție

Ioana Bucur 10.08.2021, 09:55

Țara noastră a trimis 108 eroi în Grecia. Pompierii români, lăudați în presa străină. Mărturiile incredibile ale localnicilor din zonele distruse de incendiile de vegetație. Ce au făcut, imediat după ce au ajuns în fața flăcărilor. Misiunea dificilă continuă și marți, 10 august 2021. Informații noi au fost transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Misiunea dificilă continuă și marți, 10 august 2021. Cu ce se confruntă pompierii români în Grecia

Update, marți, 10 august 2021. A treia zi a misiunii pompierilor români în Grecia. DSU a transmis că intervenția continuă în zona Spathari din insula Evia, cu șase mașini de stingere, două cisterne și o dronă.

„În cea de-a treia zi, salvatorii acționează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă. Totodată, similar zilelor trecute, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Încă de la sosirea colegilor noștri în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere.”

Luni seară, în momentul retragerii echipajelor, pompierii au observat un incendiu la ârful unui deal abrupt. „Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei.”

În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români. Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la șase ore.

Pompierii români, lăudați în presa străină

România a trimis 108 pompieri în sprijinul Greciei și așteaptă acasă 108 eroi. Cum au ajuns la fața locului, in insula grecească Evia, una dintre cele mai afectate zone de incendiile de vegetație izbucnite în ultimele zile, au început poate cea mai grea misiune a carierei lor. Eforturile uriașe nu au trecut neobservate de localnici și nici de presa elenă.

Pompierii români, lăudați în presa străină. O publicație online din Grecia a scris despre modul de operare al acestora, dezvăluind că în momentul în care au văzut ce fac, imediat cum au ajuns în Evia, localnicii au crezut că „sunt de pe altă planetă”.

Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, au scris cei de la fimes.gr.

Pompierii români, lăudați în presa străină
108 pompieri români au plecat în Grecia

Misiunea românilor continuă

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis că acțiunea pompierilor români continuă și astăzi, 9 august, în zona Spathari din insula Evia. De la ora opt dimineața, 45 de pompieri se vor lupta să stingă incendiul ce a cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari, având la dispoziție șase mașini de stingere și două cisterne.

„Totodată, șase salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Un rol important în misiunea desfășurată este constituit de supravegherea și monitorizarea focarelor de incendiu din aer, cu ajutorul unei drone. Acest mod de lucru creează o imagine de ansamblu și facilitează deciziile luate în timp real, pentru a proteja atât echipele de intervenție, cât și pentru a urmări frontul flăcărilor.

În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la șase ore”, au transmis autoritățile.

Urmăriți Impact.ro și pe