Pompierii din Neamț verifică intensiv secțiile ATI din spitale. Acestea se desfăşoară din trei în trei ore, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional

Elena Avramescu 11.10.2021, 15:01
Pompierii din Neamț verifică intensiv secțiile ATI din spitale. Acestea se desfăşoară din trei în trei ore, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional

În cursul zilei de luni, pompierii din Neamț au început activităţi de recunoaştere şi verificare a secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din spitale, după cum a anunţat locotenentul Irina Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Pompierii din Neamț verifică intensiv secțiile ATI din spitale

Aceste verificări se desfăşoară din trei în trei ore, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional, conform sursei citate.

Având în vedere situaţiile de urgenţă din ultima perioadă în care au fost implicate unităţi spitaliceşti pe fondul creşterii cazurilor COVID-19, în scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă ce pot pune în pericol viaţa pacienţilor, pompierii nemţeni desfăşoară activităţi de recunoaşteri/verificare a secţiilor ATI.

La aceste misiuni va fi cooptat şi personalul cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor – cadru tehnic PSI/personal de specialitate/SPSU/personal care asigură prima intervenţie la locul de muncă în caz de incendiu, a precizat, într-o informare de presă, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, potrivit Agerpres.

Pompierii din Neamt verifica intensiv sectiile ATI din spitale
Spital Neamt

În acest sens, se verifică dotarea cu stingătoare şi hidranţi interiori, după caz, practicabilitatea căilor de acces/evacuare şi intervenţie, modalitatea de încălzire a spaţiilor destinate ATI în vederea eliminării mijloacelor de încălzire neomologate şi eliminarea utilizării tuturor surselor de foc deschis, cum sunt lumânările sau candelele.

În plus, se urmăreşte intens operativitatea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă, integritatea instalaţiilor electrice, asigurarea permanentă a personalului în secţia ATI şi cunoaşterea modului de intervenţie în cazul producerii unui incendiu şi aerisirea periodică a spaţiului în care există riscul de creştere a concentraţiei de oxigen.

Pe lângă asta, toate neregulile constatate pe perioada acestor verificări urmează să fie aduse la cunoştinţă conducătorilor de instituţii, în vederea remedierii în cel mai scurt timp.

La data de 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a izbucnit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ce a afectat puternic secţia de ATI unde erau internaţi 17 pacienţi. Astfel că au murit 10 persoane, iar medicul anestezist, Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, vrând să salveze pacienţii, a suferit arsuri grave.