Polonia, noul aliat al Ungariei. Se opune oricărui demers al UE care urmăreşte tăierea fondurilor europene

Elena Avramescu 19.09.2022, 08:16
Polonia, noul aliat al Ungariei. Se opune oricărui demers al UE care urmăreşte tăierea fondurilor europene

În cursul zilei de ieri, Polonia a făcut un anunț tranșant, spunând că se va opune oricărui demers din partea Bruxelles-ului prin care Ungariei ar urma să i se taie finanţările europene de 7,5 miliarde de euro din cauza riscurilor de corupţie, a notat AFP. În acest sens și-a arătat sprijinul necondiționat pentru statul ungar.

Polonia nu este de acord cu tăierea fondurilor europene pentru Ungaria

Mai precis, Comisia Europeană a ținut să puncteze duminică mai multe nereguli în procedurile de achiziţii publice din Ungaria, dar și proporţia extrem de ridicată a cererilor unice pentru aceste contracte. Nu a fost uitată nici lipsa controlului asupra conflictelor de interese şi absenţa urmăririlor judiciare în caz de suspiciuni de fraudă.

„Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă.

Şeful guvernului conservator polonez se afla deja în conflict cu Bruxelles-ul, iar acum îl acuză de nerespectarea statului de drept, spunând că aliatul său Viktor Orban a pregătit deja un proiect de acord cu Comisia Europeană.

Astfel că executivul european a propus Consiliuluin să activeze suspendarea accesului Ungariei la 65% din fondurile alocate pentru trei programe strâns legate de politica de coeziune, reprezentând suma de 7,5 miliarde de euro. În acest sens, Bruxelles-ul a decis să acorde un termen de câteva săptămâni Ungariei pentru a putea face reforme.

Polonia, noul aliat al Ungariei
Fonduri Europene pentru Ungaria

În luna aprilie a acestui an, Comisia Europeană a declanşat o procedură contra Ungariei pe care nu a mai folosit-o deloc până acum, iar acest lucru ar putea să ducă la suspendarea unor finanţări europene din moment ce utilizarea lor este ameninţată de încălcări ale principiilor statului de drept.

Imediat după anunțul făcut de Comisia Europeană, Ungaria a ținut să transmită un mesaj, promițând că îşi va îndeplini toate angajamentele pe care și le-a asumat în faţa Comisiei Europene cu scopul de a beneficia complet de fondurile UE, de care are atâta nevoie. După toate acestea este de crezut că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a putea convinge Comisia Europeană că se vor implementa cu succes dispozițiile potrivite pentru protejarea fondurilor comunitare.

„Ungaria nu și-a luat niște angajamente pentru a păcăli Comisia”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am asumat niște angajamente despre care știm că pot fi puse în aplicare, prin urmare, nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri”, a declarat mnistrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...