Polonia, cerere urgentă către Ucraina, în ciuda frontului comun împotriva Rusiei. Se dorește recunoașterea masacrelor săvârşite împotriva polonezilor din al Doilea Război Mondial

Elena Avramescu 12.07.2022, 12:11
Polonia, cerere urgentă către Ucraina, în ciuda frontului comun împotriva Rusiei. Se dorește recunoașterea masacrelor săvârşite împotriva polonezilor din al Doilea Război Mondial

Cerere bizară în plin război între Rusia și Ucraina, chiar de la țara care ajută extrem de mult ucraineneii, cu tot ce este nevoie. Recent, Polonia a cerut Ucrainei să recunoască uciderea în masă a polonezilor de către naționaliști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, considerată o „curățare etnică”. Acest lucru s-a întâmplat după refuzul unei invitații pentru o comemorare comună.

Președintele Poloniei vrea recunoașterea masacrelor săvârşite împotriva polonezilor din al Doilea Război Mondial

Astfel că președintele polonez Andrzej Duda a declarat faptul că guvernul ucrainean trebuie să recunoască masacrele din Volhynia, după ce peste 100.000 de cetățeni polonezi au fost uciși de Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN) a lui Stepan Bandera, motivarea principală fiind ca țările să „meargă înainte”.

Andrzej Duda a fost ieri în Ucraina, într-o scurtă vizită, pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a masacrului, unde a asistat la o liturghie comemorativă la Catedrala Sf. Petru și Pavel din orașul Luck. Acolo i-a prezentat episcopului local o cruce dedicată memoriei polonezilor uciși.

Din datele acumulate până acum se știe că un număr de aproximativ 100.000 de cetățeni polonezi au fost uciși de naționaliștii ucraineni în cadrul unui genocid din Polonia ocupată de naziști între 1943 și 1945. Însă cele mai multe crime au avut loc în iulie 1943, atunci când multe dintre victime au fost torturate înainte de a fi ucise.

Presedintele Poloniei vrea recunoasterea masacrelor savarsite impotriva polonezilor din al Doilea Razboi Mondial
Presedintele Poloniei

„Această zi este una tristă pentru multe familii poloneze, care în 1942-1944 și-au pierdut cei dragi în Volinia. Se estimează că aici au fost uciși nu mai puțin de 100.000 de polonezi. Nu soldați, ci oameni obișnuiți. Fermierii, care au cultivat pământul cu trudă, familii întregi, femei, copii și bătrâni”, a spus Andrzej Duda în timpul unei vizite la locul fostelor sate poloneze, potrivit morningstaronline.co.uk.

În 2016, parlamentul polonez a adoptat o rezoluție prin care s-au recunoscut masacrele drept genocid. În pofida acestui lucru, Institutul Ucrainean de Memorie Națională crede că toate aceste crimel din Volinia și Galiția de Est au fost doar un răspuns justificat la persecuția ucrainenilor de către polonezi.

În timp ce Duda comemora morții din Volhynia, președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost în vizită în satul Sahryn din sud-estul Poloniei, unde peste 200 de civili ucraineni au fost uciși în 1944.

„În memoria victimelor nevinovate ale lui Sahryn, vă fac un apel tuturor, ucraineni și polonezi, pentru iertare creștină. Iertare reciprocă și nu răzbunare este ceea ce cer victimele nevinovate ale conflictelor fratricide dintre poporul nostru”, a spus Poroșenko.

Astfel că nu este de mirare faptul că Polonia a respins oferta ucraineană pentru o comemorare comună, deoarece Kievul nu vrea să recunoască crimele odioase din Volinia drept genocid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...