Polițistul care a ajutat infractori ajunge în fața judecătorilor. Ce a cerut pentru a închide dosare și a obține un post mai bun

Ioana Matei 16.07.2022, 10:59
Polițistul care a ajutat infractori ajunge în fața judecătorilor. Ce a cerut pentru a închide dosare și a obține un post mai bun

Ofițerul judiciarist de la Poliția Capitalei care a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii iunie, după ce procurorii DNA au reușit să adune probe că s-a transformat din anchetator în susținător al inculpaților, a fost trimis în judecată. În mai puțin de trei luni, anchetatorul Poliției Capitalei ar fi luat mită zeci de mii de euro de la un om de afaceri pe care îl cerceta, iar ca să obțină un post pe care și-l dorea, i-ar fi dat unei persoane date din ancheta în care urma să fie audiată ca martor.

Andrei Iulian Stancu, ofițer de poliție judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Capitalei, a fost reținut pe 27 iunie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv.

După aproape trei săptămâni, procurorii au strâns suficiente date în anchetă pentru a-l putea trimite în judecată. Procurorii spun că, în doar trei luni, anchetatorul Poliției Capitalei ar fi comis, șapte fapte penale: a luat de două ori mită, a făcut trafic de influență de trei ori, a dat mită și i-a dat unei persoane, care urma să fie audiată ca martor, date din anchetă.

”În perioada februarie – aprilie 2022, în calitate de ofițer de poliție, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi pretins și primit mai multe foloase necuvenite pentru sine și pentru alții, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora”, potrivit DNA.

27.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri să scape de un dosar

O primă faptă de luare de mită este legată de ancheta pe care o făcea Andrei Iulian Stancu într-un dosar în care erau vizați un om de afaceri și firma acestuia.

Procurorii au probe că, în timpul anchetei, ofițerul judiciarist i-a cerut omului de afaceri 27.000 de euro, din care 20.000 de euro pentru el, ca să scrie în referatul care urma să ajungă la procurorul de caz că propune clasarea dosarului. Diferența de 7.000 de euro ar fi urmat să ajungă, așa cum i-a spus ofițerul judiciarist omului de afaceri, la procurorul pe lângă care ar fi urmat să intervină el pentru închiderea dosarului.

Anchetatorul Poliției Capitalei a ajuns chiar să îl sfătuiască pe omul de afaceri să aducă un înscris, în care să menționeze ce îi spune el, ca să poată avea o acoperire pentru clasarea dosarului.

Contracte cu dedicație cerute pentru a-i scăpa de anchetă pe reprezentanții unor unități sanitare

A doua acuzație de luare de mită este legată de un dosar în care erau vizați doi reprezentanți ai unor unități sanitare. Știind de ancheta în cazul acestora, le-a cerut să atribuie contracte de achiziție unor firme reprezentate sau controlate de un om de afaceri. Asta după ce acceptase oferta omului de afaceri de a primi și el un procent din contracte, la momentul la care ar fi fost atribuite firmelor sale de către unitățile sanitare.

”În schimb, ofițerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ținut atât de el, cât și pretinse intervenții pe lângă un procuror și a altor ofițeri de poliție) astfel încât cei doi reprezentanți ai unităților sanitare să nu fie trași la răspundere”, au precizat procurorii.

Informații scurse dintr-un dosar penal în schimbul intervențiilor pentru un post

Același om de afaceri i-ar fi cerut ofițerului judiciarist Andrei Stancu să intervină pentru soluționarea rapidă a unui dosar în care era parte vătămată și avea de recuperat 110.000 de euro. Pentru că ancheta era în lucru la un coleg, Andrei Stancu i-ar fi promis acestuia că va fi recompensat de omul de afaceri cu un procent din cei 110.000 de euro dacă grăbește ancheta.

Ofițerul judiciarist are și o acuzație de scurgere de informații dintr-un alt dosar pe care îl avea în lucru. Procurorii DNA au probe că ofițerul judiciarist Andrei Stancu i-a dat unei persoane care era martor date din anchetă și i-a spus ce activități de cercetare penală urmau să fie făcute.

”În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legătură cu un post pe care îl viza”, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Ofițerul judiciarist Andrei Stancu va fi judecat de Tribunalul București. Procurorii au cerut instanței să îl judece în stare de arest preventiv.

Polițistul a câștigat peste 200.000 de lei din pariuri sportive

Ofițerul judiciarist Andrei Stancu își completa veniturile și din câștiguri la pariuri sportive. În ultima declarație de avere disponibilă, din 2021, Andrei Stancu nu a trecut la vedere suma pe care a câștigat-o ca ofițer de poliție judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Capitalei, însă a menționat că în 2020 a câștigat 120.000 de lei din pariuri sportive și 87.000 de lei din poker online.

În declarația de avere, Andrei Stancu a mai notat că are două apartamente, în București și Pitești, un autoturism BMW din 2012 și două credite, de 30.000 de euro și 67.000 de lei.

Poker-ul ar fi fost jucat prima data in China

Scurgeri de informații din dosare și la Brigada Operațiuni Speciale Brașov

Un alt caz de scurgeri de informații din dosare este anchetat din luna mai de procurorii DNA Brașov. Acuzat în acest caz este Dorin Rotaru, un șef din Brigada Operațiuni Speciale Brașov, care i-ar fi spus unei persoane vizate în două dosare penale, dintre care unul era al DNA, că este interceptată și vă îi va fi percheziționată locuința.

Informații dintr-un alt dosar ar fi ajuns, tot de la ofițerul Dorin Rotaru, la un om de afaceri. Acesta l-a avertizat că s-ar putea să fie vizat și el într-un dosar în care era cercetat pentru corupție un agent de la Poliția Rutieră Brașov. În sprijinul omului de afaceri, șeful din Brigada Operațiuni Speciale Brașov i-a cerut unei subalterne să nu treacă în documentul care urma să fie atașat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului.

Ofițerul de poliție Dorin Rotaru a stat în arest preventiv din 19 mai până pe 17 iunie, fiind acuzat de procurorii DNA de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, compromiterea intereselor justiției, instigare la fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...