EXCLUSIV

Poliția strică planurile ANAF: lista cu cele 53 de mii de firme datornice la fisc nu reprezintă o sesizare. Avocat: „Trebuie să sesizezi, să îl încadrezi în fapt și să reclami care este prejudiciul”

Gabriela del Pupo 28.09.2022, 16:13
Poliția strică planurile ANAF: lista cu cele 53 de mii de firme datornice la fisc nu reprezintă o sesizare. Avocat: „Trebuie să sesizezi, să îl încadrezi în fapt și să reclami care este prejudiciul”

Poliția strică planurile ANAF, care a trimis o listă cu 53 de mii de firme, datornice statului, pentru a fi deschise dosare penale după analizarea datelor. Din păcate, tot ANAF trebuie să desfășoare procedurile legale pentru a se asigura că unele dintre cele mai grave cazuri vor ajunge în instanță. Încă de la momentul predării listei șeful ANAF, Lucian Heiuș, spunea că nu a putut face departajarea între firmele care au datorii mari și cele care ar fi putut ajunge în instanță din cauza unei omisiuni sau neglijențe.

Impact.ro a stat de vorbă cu un avocat specializat în dreptul comercial care a explicat în exclusivitate pentru publicația noastră că demersul a fost, așa cum spune și poliția, doar o informare, nicidecum o plângere penală.

„Prejudiciul este cauzat de faptul că nu ai plătit taxele, perfect. Dar eu nu pot să trimit un tabel Excel”

Lista transmisă recent de către ANAF Poliţiei, cu cele aproape 53.000 de firme care înregistrează restanţe la impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, nu reprezintă o sesizare penală, deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală, a transmis Poliţia Română pentru Profit.ro. Avocatul Adrian Cuculis spune că baza acestei acțiuni nu este una acceptată ca fiind procedural corectă din punct de vedere juridic.

„Această modificare legislativă, reținerea la sursă, pe care o dezincriminaseră acum 2-3 ani de zile, a fost reintrodusă și este incusiv pe plata impozitelor pe salariile angajaților. În momentul acesta, dacă nu ai plătit îți deschide dosar penal pentru evaziune fiscală.

Mi se pare absolut normal (ca poliția să nu acționeze), nu pot să îți dau o listă. În primul rând, ca să faci o plângere înseamnă că tu ești parte interesată, vătămată, de săvârșirea unei infracțiuni, cuprinse într-un text de lege. Prejudiciul este cauzat de faptul că nu ai plătit taxele, perfect. Dar eu nu pot să trimit un tabel Excel și să spun, descurcă-te.

Trebuie să sesizezi, să îl încadrezi în fapt și să reclami care este prejudiciul, care este infracțiunea săvârșită.” explică avocatul.

Avocatul care pe lângă dreptul comercial se ocupă și de alte cauze din zona penalului mai precizează că poliția era oricum depășită de soluționarea și trimiterea în instanță a dosarelor care țineau strict de competența acestei instituții.

„Să vii la trei luni de neplată și să deschizi dosar penal, este exagerat, era dezincriminată această faptă până acum ceva timp. Înainte nu aveai așa ceva, pune-mi penalitate, poate firma poate fi ajutată, vezi de ce nu a plătit, poate are probleme.

Pe de altă parte, nu este destul că Poliția era supraîncărcată de dosare penale pe care nu mai avea timp să le facă, acum vine și ANAF cu un tabel Excel.”, mai spune Adrian Cuculis.

Stupoare la ANAF. Care a fost cea mai mare diferență descoperită între veniturile declarate și cele estimate

„Nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de lege”

La momentul la care a fost trimisă lista către ANAF, analistul financiar Petrișor Peiu, spunea că din start este o abordare greșită din partea ANAF care ar fi trebuit să abordeze problema firmelor cu datorii la stat prin propriul departament juridic.

„ANAF-ul tot aceeași procedură are. Trebuie să facă notificare, somație, să meargă în instanță dacî nu poate să recupereze, să blocheze conturi, nu are ce să facă Poliția. Probabil că este o formalitate, îi mai sperie un pic dar nu au nici un rol în procedura aceasta de recuperare a creanțelor. (Anunțurile privind controalele n.r) nu sunt doar de fațadă, încearcă să obțină un rezultat psihologic, nici Poliția nu are personal specializat, nu au ce să facă.

Probabil că unii dintre ei (antreprenori) vor fi mai intens bombardați cu tot felul de chestiuni ca să plătească dar nu poată să îi determine pe toți.” a declarat Petrișor Peiu pentru Impact.ro. 

Fapt confirmat de altfel și de IGPR într-un răspuns pentru profit.ro.

„Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, a comunicat Poliţia.

Care a fost justificarea ANAF pentru acest schimb de informații?

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a declarat, la momentul transmiterii listei, Lucian Heiuş pentru Profit.ro

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...