Poliția Română, a doua cea mai coruptă din UE. Șpăgile sunt triple față de media europeană

Stan Filon, Narcisa Tomulescu 21.06.2021, 11:51
Poliția Română, a doua cea mai coruptă din UE. Șpăgile sunt triple față de media europeană

Poliția din România se situează pe un loc fruntaș într-un top european rușinos, întocmit de Transparency International. Oamenii legii din România s-au clasat pe locul doi în topul celor mai corupte poliții din Europa! La acest studiu au răspuns 4.000 de români.

Poliția Română este a doua cea mai coruptă din UE

Transparency International a realizat un studiu legat de corupția din Uniunea Europeană. Astfel, s-a aflat care este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, unde oamenii sunt nevoiți să ofere mită pentru a-și rezolva unele probleme.

Așadar, oamenii acceseză Poliția prin mită cel mai mult în Bulgaria (15%), România (7%) și Croația (7%), în timp ce în majoritatea statelor mita pentru poliție este mult mai puțin prezentă, precum în Grecia (2%), Germania (2%), Franța (3%) sau Olanda (1%).

Politia Romana, a doua cea mai corupta din UE
Politia Romana, a doua cea mai corupta din UE

1 din 5 români a recunoscut că a dat șpagă

Studiul arată că Poliția Română este într-un major deficit de încredere, față de instituțiile similare din Europa. 24% dintre români consideră că Poliția este direct implicată în corupție. Ponderea nu este depășită decât de opinia bulgarilor (34%) și ciprioții (32%) despre legătura dintre propria poliție și actele de corupție.

Studiul care a fost realizat telefonic prin chestionarea a 40.600 de cetățeni din 27 de state ale Uniunii Europene arată că aproape o treime din cetățenii UE susțin că starea de integritate a țării lor s-a înrăutățit anul trecut și aproape o jumătate susțin că guvernele nu fac suficient pentru combaterea corupției.

Românii au mai multă încredere în autoritățile UE, decât în propriul Guvern

1 din 5 români a trebuit să ofere mită, cei mai mulți în spitale, școli, la eliberarea documentelor sau către poliție. E o cifră de aproape trei ori mai mare decât media europeană, de 7%. De asemenea, România este singura țară europeană unde mai mult de jumătate dintre locuitori, 53%, au declarat că pot găsi scuze corupției guvernamentale, dublu față de media europeană de 27%.

Poate de aceea, românii au mai multă încredere în autoritățile din Europa, decât în propriul Guvern. Diferența între încrederea mică în propriul guvern și cea superioară în instituțiile UE este uriaș în România, cea mai mare din Uniunea Europeană. 33% dintre români cred în instituțiile UE, dar nu cred în propriul guvern. La fel se întâmplă în Slovenia (31%), Polonia (30%) și Spania (29%). La polul opus se află țări precum Danemarca, Finlanda, Suedia, Austria, Germania și Olanda.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...