Polița RCA 2020. Eroarea din lege care te poate costa scump. Pericol pentru șoferi

Polița RCA 2020

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat autorităților să vină în ajutorul asiguraților RCA, pentru a clarifica modul în care șoferii pot demonstra polițiștilor care-i opresc în trafic că dețin o astfel de poliță valabilă.

Polița RCA 2020

În acest sens, se vrea modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) 20/2017, prin introducerea în mod transparent a posibilității de prezentare a poliței RCA și în format electronic  (pe telefon, tabletă, laptop etc), nu doar fizic, așa cum cer în prezent șoferilor polițiștii rutieri.

În prezent, Norma ASF nr. 20/2017 stabilește că “dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie (…) polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă”, însă fără a se specifica clar în ce format. Astfel că este esxclusă posibilitatea de a arăta de pe telefon deținerea unei polițe valabile, chiar dacă textul de lege citat nu menționează că trebuie arătată fizic.

Polița RCA 2020

Polița RCA 2020

Eroarea din lege care te poate costa scump

În baza legislației din prezent,, șoferii care nu pot demonstra (prin prezentarea poliței RCA în original) pot fi sancționați de polițiști cu amenzi care ajung și la 2.000 de lei, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare, sancțiuni aplicate pentru inexistența unei polițe RCA valide.

“De asemenea, AURSF solicită conducerii ASF să corecteze rapid și alte elemente care țin de digitalizare, în beneficiul asiguraților și al păgubiților, cum ar fi, de exemplu, acceptarea realizarii digitale a constatului amiabil”, mai agăsim scris în comunicatul asociației.

Conform informațiilor publicate pe propriul site, AURSF este o asociație ce are ca scop “protecția consumatorilor utilizatori de servicii financiare din România, cetățeni români, prin metode specifice: promovarea și apărarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor utilizatori de servicii bancare, de asigurări, care realizează tranzacții pe piețele de capital din țară și/sau străinătate”, potrivit avocatnet.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI