Negocierile PSD – PNL – UDMR s-au încheiat. Kelemen: „Rămânem cu Dezvoltarea, Mediu și Sport”

Ioana Bucur, Iancu Andreea 20.11.2021, 19:35
Negocierile PSD – PNL – UDMR s-au încheiat. Kelemen: „Rămânem cu Dezvoltarea, Mediu și Sport”

Negocierile cu PSD continuă, au decis, în ședința de vineri, liberalii, însă pun pe masă o nouă condiție ce pune în pericol continuarea colaborării cu UDMR. PNL vrea miniștri pentru Dezvoltare sau Transporturi. Au fost discuții dure în spatele ușilor închise.

Liberalii s-au răzgândit, cu câteva zile înainte de consultările de la Cotroceni: PNL vrea Dezvoltarea sau Transporturile

UPDATE 20 noiembrie, orele 19:35. Premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că negocierile pe ministere s-au încheiat. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anunțat că partidul său rămâne cu Dezvoltarea, Mediu și Sport.

”Ieri credeam că trebuie să păstrăm portofoliile. Am reușit”, a spus Kelemen Hunor referindu-se la declarațiile de vineri în care amenința că UDMR va ieși din coaliție, dacă nu-și păstrează portofoliile.

Negocieri pe ton ridicat

Se pare că negocierile au fost unele foarte dure, întrucât din sala de unde au avut loc s-au auzit voci ridicate. Marcel Ciolacu a spus că a fost nevoie să se vorbească mai tare, pentru că nu s-au folosit microfoane.

UPDATE 20 noiembrie, orele 16:50. Florin Cîţu, președintele PNL, nu participă la negocierile care au loc sâmbătă. Florin Cîțu a fost surprins la o cafenea din centrul Bucureștiului, la orele la care ar fi trebuit să fie la negocierile cu PSD și UDMR pentru formarea noului Guvern. Președintele era singur la masa la care își bea liniștit cafeaua.

Florin Cîțu nu mai vrea astfel să fie acuzat că sabotează negocierile. La discuțiile anterioare, Florin Cîțu a insistat ca liberalii să primească ministerul Finanțelor, însă într-o ședință informală, ieri seară, liderii partidului au decis să ceară la negocieri ministerul Transporturilor și ministerul Dezvoltării.

Ce ministere vrea neapărat UDMR

Șefii PNL, PSD şi UDMR au reluat astăzi, de la ora 14:00, negocierile în privinţa structurii noului guvern de coaliţie. De asemenea, UDMR a ameninţat că nu intră în guvern dacă nu va obţine ministerele pe care le are deja în prezent, ministerul Mediului și cel al Dezvoltării. De asemenea, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, fără UDMR, PSD nu va mai intra nici el la guvernare.

Update 20 noiembrie 2021, ora 11:00. Românii așteaptă ca negocierile PSD – PNL – UDMR să ajungă la o soluție pentru formarea Guvernului, astfel că liderii celor trei partide politice continuă să discute astăzi pentru a ajuns la un acord. Aceștia urmează să stabilească structura Executivului și să definitiveze programul de guvernare.

Acordul pe care ar urma să îl semneze reprezentanții celor trei formațiuni va stabili câte ministere revin fiecărui partid. Din păcate, negocierile care au avut loc vineri s-au oprit din pricina tensiunilor apărute în timpul discuțiilor. Iar ruptura ar fi fost produsă pentru că liberalii își doresc Ministerul Dezvoltării, care în mandatul anterior a aparținut UDMR. În noua coaliție, Uniunea speră să obțină aceleași ministere: Dezvoltare, Mediu și Tineret.

Un singur lucru nu va fi posibil, UDMR să fie element de decor, să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștasul zâmbind în fiecare lună, spune Kelemen Hunor.

Coaliția de guvernare ar urma să încheie negocierile până luni, când liderii PSD, PNL și UDMR sunt așteptați de președintele Klaus Iohannis să participe la consultări pentru desemnarea premierului.

Știrea inițială

Florin Cîțu a ratat șansa de a fi propunerea pentru funcția de premier, însă nu renunță la lupta pentru putere. În ședința de vineri seară, le-a spus colegilor săi că negocierile cu PSD şi UDMR trebuie duse de pe poziţii de forţă, fără concesii din partea liberalilor, susținând că ar trebui să se insiste pe obținerea Finanțelor.

„Pentru ultima oară, în al 12-lea ceas, vă spun că trebuie să negociem de pe poziţii de forţă. Daca vom ceda că până acum să nu ne mire că vom avea rezultate proaste”, le-a spus Florin Cîţu liderilor PNL reuniţi în şedinţa BEX.

În cadrul discuţiilor de vineri, social-democraţii au transmis că nu renunţă sub nicio formă la Ministerul Finanţelor Publice, atâta timp cât PNL are premierul.

Voci importante din partid au spus că PNL ar trebui să primească ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, sau măcar unul dintre ele – conduse, până acum, de UDMR. Obţinerea unuia dintre cele două ar putea să aibă însă ca efect cedarea unuia dintre ministerele Educaţiei, Afacerilor Externe, Energiei.

Tot vineri, la plecarea de la Palatul Parlamentului, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său nu va accepta pierderea Ministerului Dezvoltării.

„Orice este posibil. Un singur lucru nu este posibil și nu va fi posibil: UDMR să fie element de decor într-un guvern. Să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul zâmbind în fiecare lună.

Nu suntem sabotați de nimeni. (…) Uniunea poate să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii. Eu nu vreau să iau nimic de la nimeni. Am renunțat la multe lucruri, am acceptat anumite situații”, a declarat Kelemen Hunor.

PNL vrea miniştri pentru Dezvoltare sau Transporturi. Negocierile cu PSD continuă
Kelemen Hunor. FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

Hunor a precizat că un guvern poate fi învestit cu sau fără UDMR. „Nu e o chestiune de semnal, ci de matematică”, a explicat el.

Liberalii care ar prinde un loc în noul Guvern

Există, totuși, și o veste încurajatoare. Până să se împotmolească în împărțirea portofoliilor, echipele PSD, PNL și UDMR s-au pus pe acord pe programul de guvernare.

Potrivit jurnaliștilor Antena 3, lista miniştrilor PNL este compusă din:

  • Cristian Buşoi pentru Ministerul Proiectelor Europene sau Ministerul Transporturilor,
  • Alina Gorghiu la Ministrul Justiţiei,
  • Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educaţiei,
  • Virgil Popescu la Ministerul Energiei,
  • Bogdan Aurescu la Ministerul Afacerilor Externe,
  • Lucian Bode a Ministerul Afacerilor Interne
  • Bogdan Gheorghiu la Ministerul Culturii
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...