PNL și USR cer revocarea președintelui AEP. Vechii aliați se unesc împotriva unei numiri făcute de PSD

Gabriela del Pupo 13.12.2021, 14:49
PNL și USR cer revocarea președintelui AEP.  Vechii aliați se unesc împotriva unei numiri făcute de PSD

După ce Alina Gorghiu a cerut revocarea președintelui Autorității Electorale Permanente, Florin Mituțețu Buică și USR vine cu aceeași propunere. În luna martie 2021 Buică a fost pus sub acuzare de procurori pentru abuz în serviciu pentru că ar fi dat afară nejustificat 2 directori și pentru că ar fi ținut mai multe posturi blocate în cadrul Autorității fără să organizeze concurs pentru a completa organigrama.

Acum este trimis în judecată pentru faptele comise. În urmă cu doar câteva zile Alina Gorghiu (PNL), vicepreședinte al Senatului, a cerut birourilor permanente reunite ale Parlamentului schimbarea din funcție a lui Constantin Mituleţu Buică, actualul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Astăzi și USR vine cu aceeași propunere argumentând și cu acuzații de plagiat demersul.

„Dacă dânsul nu își va da demisia, vom demara procedura de demitere”

USR cere demiterea lui Florin Mitulețu Buică din funcția de președinte al AEP, în prezent trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, USR solicită suspendarea din funcție a secretarului general al AEP, Cristian Andreescu, trimis în judecată pentru infracțiunea de fals intelectual.

“Este inacceptabil ca una dintre cele mai importante instituţii în statul român să fie condusă de un om trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Înștiințarea de trimitere în judecată a venit către Parlament, vineri a fost prezentată în Birourile Permanente Reunite. Dacă dânsul nu își va da demisia, vom demara procedura de demitere pe cale parlamentară”, a declarat Ionuț Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Ionut Mosteanu - poate fi o varianta ca Florin Citu sa ramana premier
Ionut Mosteanu – poate fi o varianta ca Florin Citu sa ramana premier

„Furtul intelectual rămâne un furt”

USR spune că persoanele dovedite că au comis un fals intelectual nu ar trebui să ocupe funcții publice care comportă responsabilități de ordin etic și moral.

„La conducerea AEP, al cărei rol este deosebit de important în a asigura buna desfășurare a scrutinelor electorale, trebuie să se afle o persoană competentă, integră și neutră politic, și nu un plagiator, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și a Certificatelor Universitare (CNATDCU) a constatat în februarie că Florin Mitulețu Buică și-a plagiat teza de doctorat și a dispus retragerea titlului său de doctor.

Furtul intelectual rămâne un furt, iar Parlamentul are, în primul rând, datoria morală față de cetățenii pe care îi reprezintă să decidă în regim de urgență demiterea lui Florin Mitulețu Buică din fruntea AEP, lucru solicitat și de Coaliția Cod electoral acum!, alcătuită din formațiuni civice și cetățeni.

USR reamintește că actualul șef al AEP a fost numit prin decizia prim-ministrului nr. 189/2018 în funcţia de secretar general al Autorităţii Electorale Permanente, fără avizul Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, așa cum prevedea textul în vigoare la data numirii, în anul 2018, respectiv Decizia Prim-ministrului nr. 39/2019 privind unele măsuri pentru exercitarea funcției de secretar general al Autorității Electorale Permanente.

USR susține depolitizarea reală a AEP care nu poate avea loc decât prin asigurarea unui controlul parlamentar real asupra activității acesteia. Prin urmare, USR va veni în perioada următoare în fața Parlamentului cu măsuri de îmbunătățire a cadrului normativ aplicabil.” trasmite USR

Urmăriți Impact.ro și pe