PNL refuză ca PSD să aibă primul premier în sistemul de rotație. ”Varianta asta nu există pentru mine”

Andra Daoud 18.11.2021, 18:09
PNL refuză ca PSD să aibă primul premier în sistemul de rotație. ”Varianta asta nu există pentru mine”

PNL și PSD negociază pentru formarea unei coaliții de guvernare, iar șefia Guvernului ar urma să fie deținută prin rotație. În acest context, liberalii au declarat că nu sunt de acord ca premierul care va deține funcția în următorul an și jumătate să fie de la PSD.

PNL nu vrea ca PSD să aibă primul premier în sistemul de rotație

Robert Sighiartău, vicepreședintele PNL, a declarat că liberalii nu sunt de acord ca primul premier să fie de la PSD în noul Guvern. Întrebat dacă este exclus ca liberalii să propună un nume de la PSD pentru funcția de prim-ministru, Sighiartău a spus că aceasta nu este o opțiune pe care PNL să o ia în calcul.

Nu există această variantă pentru mine, ca membru al PNL, şi nici pentru partid. Ţin legătura cu colegii mei şi nu cred că sunt de acord să votăm un premier social-democrat în primul an jumătate, a declarat Robert Sighiartău.

Partidul Social Democrat a supus la vot și a decis să îl propună pentru șefia Guvernului pe Marcel Ciolacu. În ceea ce privește propunerea liberalilor, s-au vehiculat mai multe nume, unul dintre ele fiind al lui Alexandru Rafila. Al doilea nume vehiculat a fost cel al generalului Nicolae Ciucă. 

PNL refuză ca PSD să aibă primul premier în sistemul de rotație. ”Varianta asta nu există pentru mine”
PNL refuză ca PSD să aibă primul premier în sistemul de rotație. ”Varianta asta nu există pentru mine”

Ce variantă de premier are PNL

Joi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat de înțeles că ar fi de acord ca Rafila să preia funcția de premier. Ciolacu a declarat că va discuta cu colegii de partid pentru a-i convinge să accepte propunerea.

Dacă domnul Cîțu dorește și acceptă ca domnul Rafila să fie prim-ministru al României, nu am nici cea mai mică problemă. Dacă domnul Cîțu este de acord cu domnul Rafila prim-ministru, eu merg la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru domnul Rafila.

Înseamnă că PSD și PNL au găsit un nume comun în persoana domnului profesor Rafila și eu sunt total de acord. Îi lămuresc pe colegii mei ca domnul Rafila să fie prim-ministru.

Repet, dacă domnul Cîțu mi-a făcut această propunere, îl anunț că sunt de acord. Am auzit în spațiul public că domnul prim-ministru demis mi l-a propus pe domnul Rafila. Sunt total de acord,  a spus Marcel Ciolacu, într-o intervenție la Digi FM.

Între timp, liberalii s-au decis asupra altui nume, după ce Florin Cîțu a discutat cu președintele Klaus Iohannis. Generalul Nicolae Ciucă este propunerea celor de la PNL pentru funcția de premier. Ciucă a fost a doua nominalizare de premier făcută de Iohannis, după Dacian Cioloș.

Liberalii vor prezenta această variantă în cadrul negocierilor cu PSD și UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare. PNL și-a propus ca luni, 22 noiembrie, să facă publică lista de miniștri ai cabinetului Ciucă, precum și programul de guvernare. Marți și miercuri ar urma să aibă loc negocieri, iar joi, cel târziu, să fie învestit noul Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe