EXCLUSIV

Reacția USR după ce PNL a anunțat că discută neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei. „Inflația este atât de mare practic încât pensionarii pierd mai mult de un leu la fiecare 10 lei”

Gabriela del Pupo 03.08.2022, 17:16
Reacția USR după ce PNL a anunțat că discută neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei. „Inflația este atât de mare practic încât pensionarii pierd mai mult de un leu la fiecare 10 lei”

O promisiune pentru pensionarii cu venituri medii de eliminare a impozitării pare să fie planul PNL pentru a evita alte măsuri vehiculate în spațiul public. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că beneficiarii unor pensii mai mici de 3000 de lei vor putea scăpa de impozite dacă această propunere primește un aviz favorabil și în discuțiile din coaliție.

Având în vedere faptul că din suma impozitată la 3000 de lei erau reduși de impozite 2000 de lei, nu rămânem cu un câștig foarte mare pentru pensionarii care au astfel de venituri. Mai exact undeva la 100 de lei ar fi mărirea. Pe de altă parte o corelare a punctului de pensie cu inflația ar însemna până la 7-8 la sută în plus.

„Să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări”

Premierul spune că în perioada următoare vor avea loc consultări cu partenerii din coaliție pentru a vedea dacă o astfel de măsură este sustenabilă din punct de vedere financiar. Totuși un impact bugetar a fost calculat iar acesta s-ar situa la  87 de milioane de lei dacă această măsură ar fi aplicată.

„Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (…) Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a spus premierul Ciucă, la sediul central al PNL, după şedinţă, conform adevărul.ro.

Alte orase din Romania in care se poate iesi mai repede la pensie. Se da lege in curand

Ce spun foștii parteneri de coaliție?

Primul ministru a mai precizat că această propunere a mai fost pusă pe masă de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, și a fost reluată acum. Tocmai din acest motiv Impact.ro a stat de vorbă cu deputata USR Oana Țoiu care consideră că o parte din promisiunile pricipalelor partide de coaliție din programele de guvernare sunt soluții mult mai viabile în această perioadă de criză.

„Și în programul cu noi și în programul cu PSD au indexarea anuală a punctului de pensie cu rata inflației. Pentru că inflația este atât de mare practic încât fiecare pensionar pierde mai mult de un leu la fiecare 10 lei, în realitate li se micșorează pensiile pentru că li se micșorează foarte mult puterea de cumpărare. Nici PNL nici PSD nu își respectă angajamentele, care sunt în cazul PNL indexarea, în cazul PSD mărirea punctului de pensie.

Mai trebuie să facă recalcularea pensiilor, 200.000 de dosare dintre care jumătate au ajuns în instanță, cu pensii calculate greșit. Nu există nici o constrângere în PNRR pe această recalculare, așa cum a invocat Marius Budăi.

A treia măsură este ceea ce am spus noi dintotdeauna, ca este o mare nedreptate creșterea pensiilor speciale de cu de 100 de ori mai mult decât media celor contributive” spune deputata USR.

De asemenea o astfel de măsură de avantajare a unei categorii ar putea duce la un alt fenomen, cei cu pensii mai mari se găsesc în situația de a nu avea aceeași putere de cumpărare iar cei cu pensii mici, sub pragul de 3000 de lei, ar beneficia mult mai mult de măsura corelării pensiei cu inflația pentru că vorbim de un procent de creștere de 10% din tot ceea ce depășește 2000 de lei pe lângă o corelare care ar duce la o mărire mai mare.

Urmăriți Impact.ro și pe