Plimbările în natură, mai sănătoase decât crezi: cum te scapă de medicamente, ce spun experții

Gabriel Peneș 18.01.2023, 17:10
Plimbările în natură, mai sănătoase decât crezi: cum te scapă de medicamente, ce spun experții

Plimbările în natură, mai sănătoase decât crezi. Probabil că acest enunț te face să zâmbești, pentru că pare un lucru evident. Firește că mișcarea și mai ales cea făcută afară, într-un mediu prietenos, aduce beneficii stării generale de sănătate. Dar oamenii de știință au găsit o legătură între acest tip de plimbare și consumul de medicamente pe care oamenii le iau pentru afecțiunile de care suferă.

Plimbările în natură, mai sănătoase decât crezi

Sigur că plimbările în natură sunt benefice pentru sănătate. Mișcarea în aer liber are multe virtuți, iar asta se știe deja. Dar un studiu realizat în Finlanda a arătat că cei care obișnuiesc să iasă mai mult în natură au șanse reale să consume mai puține medicamente pentru bolile pe care le au.

În această categorie intră bolile fizice, cât și cele psihice. Dovezile au fost atât de clare încât medicilor din patru provincii canadiene li se permite acum să ofere pacienților câte un bilet gratuit în parcurile naționale, pe post de tratament.

Ce-i drept, încă nu se știe mare lucru despre cum funcționează în mod specific „ecoterapia” și despre cum ar trebui să o folosim. Ideea fundamentală este, însă, aceea că natura ne ajută.

Încercând să răspundă la aceste întrebări, Academia Finlandeză și Ministerul Mediului din „țara celor o mie de lacuri” au finanțat un studiu publicat în Occupational and Environmental Medicine, pentru a observa modul în care expunerea la natură afectează consumul de medicamente prescrise.

Plimbările în natură, mai sănătoase decât crezi: cum te scapă de medicamente, ce spun experții
Plimbările dese în natură pot reduce cantitatea de medicamente luate pentru anumite boli fizice și psihice

Cum te scapă de medicamente, ce spun experții

Studiul a prelucrat 16.000 de răspunsuri oferite la un sondaj efectuat în perioada 2015-2016, iar respondenții au fost locuitori din Helsinki și din orașele învecinate, Vantaa și Espoo.

Spre deosebire de alte cercetări de dinainte, acesta a indicat că simpla apropiere de natură, cum ar fi posibilitatea de a vedea verdeață în casă, nu a afectat consumul de medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Totuși, persoanele care au raportat că vizitează parcuri naturale de trei până la patru ori pe săptămână au avut cu 33% mai puține șanse de a utiliza antidepresive și medicamente pentru anxietate, decât cei care au făcut-o mai rar. Utilizarea medicamentelor pentru hipertensiune arterială a fost cu 36% mai scăzută în rândul aceluiași grup.

Există, ce-i drept, o afecțiune anume care se poate agrava în contextul mișcării făcute în natură: astmul. Și asta, cel mai probabil din cauza faptului că polenul din aer poate declanșa o criză celor care suferă de astm.

Totuși, cei care au vizitat parcuri în mod frecvent au folosit cu 26% mai puțină medicație pentru astm, decât cei care nu s-au plimbat în natură, deci chiar și aici există un beneficiu.

Lucrarea cercetătorilor din Finlanda completează un studiu publicat recent care a descoperit că bolile Parkinson și Alzheimer se dezvoltă mai lent la persoanele care petrec frecvent timp în natură.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....