Plăţile cash, limitate în UE. Motivul pentru care Comisia Europeană vrea asta

Badea Violeta, Mirabela Năstase 23.07.2021, 08:49
Plăţile cash, limitate în UE. Motivul pentru care Comisia Europeană vrea asta

Vești importante pentru amatorii de plăți cash! Tranzacțiile efectuate cu bani în numerar ar putea fi limitate în țările din Uniunea Europeană. Iată motivul pentru care Comisia Europeană vrea asta!

Plăţile cash, limitate în UE

Comisia Europeană plănuiește o inițiativă legislativă menită să restricționeze sau chiar să interzică plățile în cash la nivelul întregii Uniuni Europene. Principalul motiv este acela de a combate finanțarea terorismului și a spălării de bani rezultați din activități infracționale.

Comisia are în vedere implementarea acestei reglementări chiar de anul viitor. Reprezentanții vor aplica noi reglementări cu privire la criptomonedele și tranzacțiile făcute cu acestea. Conform oficialilor, tranzacțiile plăţilor în numerar vor fi limitate la suma de 10.000 de euro.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, care este responsabil de Afaceri Economice a oferit câteva detalii legate de motivul pentru care se dorește limitarea banilor cash. Acesta a explicat că în acest fel se vor limita infracțiunile financiare care privesc spălarea banilor.

„Infracţiunile financiare generează miliarde de euro de bani murdari în fiecare an. În fiecare moment, ştim că infractorii filtrează cel puţin unele dintre profiturile obţinute prin intermediul sistemului financiar al Uniunii Europene”, a precizat oficialul.

Motivul pentru care Comisia Europeana vrea asta
Motivul pentru care Comisia Europeana vrea asta

Motivul pentru care Comisia Europeană vrea asta

Valdis Dombrovskis a spus că spălarea de bani poate duce și la alte forme grave de crimă organizată şi de finanţare a terorismului. Reprezentantul a mai adăugat că doar printr-o bună coordonare între ţările UE se pot combate infracţiunilor financiare transfrontaliere.

Comisia Europeană are de gând să înființeze o Autoritate UE pentru combaterea spălării banilor. Instituţia va intensifica modalităţile de supraveghere asupra activităţilor de spălare a banilor şi de combatere a finanţării terorismului în toate ţările membre UE. Noua Autoritate nu va înlocui agenţiile naţionale, ci le va coordona pentru a asigura că reglementările UE sunt aplicate corect.

Regulile se vor aplica și pentru criptomonede

Pe lângă plățile cash, Valdis Dombrovskis a precizat faptul că este necesar ca aceste reguli să fie aplicate și pentru criptomonede, deoarece și acestea sunt utilizate pentru spălarea banilor și a altor infracțiuni.

„De asemenea, vom propune un plafon de 10.000 de euro pentru tranzacţiile mari în numerar. Apoi, eu am menţionat că legile noastre trebuie să ţină pasul cu vremurile şi cu dezvoltarea tehnologică.

În cazul criptoactivelor, acest lucru a devenit urgent. Criptoactivele sunt folosite din ce în ce mai frecvent pentru spălare de bani şi în scopuri infracţionale”, a declarat oficialul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...