Plata cu cardul se schimbă de la 1 ianuarie 2021. Ce îi așteaptă pe români

Stan Filon 31.12.2020, 15:42
Plata cu cardul se schimbă de la 1 ianuarie 2021. Ce îi așteaptă pe români

Vin vești bune pentru utilizatorii de carduri bancare! Sistemul de tranzacții va fi mult mai sigur, de la 1 ianuarie 2021, prin implementarea unor noi protocoale de securizare a plăţilor electronice. Astfel, sistemul bancar din România se va alinia la noile norme europene.

Tranzacțiile cu cardul vor fi securizate supimentar, de la 1 ianuarie 2021

”Sistemul bancar din România implementează noile protocoale de securizare a plăţilor electronice, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, sporind astfel protecţia şi confidenţialitatea datelor financiare ale consumatorilor care efectuează tranzacţii online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european. Astfel, consumatorii vor confirma prin autentificarea strictă tranzacţiile online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european”, arată Asocaţia Română a Băncilor (ARB).

Reglementările care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021 vor fi valabile în toată Uniunea Europeană, potrivit Directivei Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2). Modificările au menirea de a crește încrederea consumatorilor şi să dinamineze plăţile electronice, mai ales în plină pandemie de coronavirus, când sunt recomandate plățile electronice.

Tranzactiile cu cardul vor fi securizate suplimentar, de la 1 ianuarie 2021
Tranzactiile cu cardul vor fi securizate suplimentar, de la 1 ianuarie 2021

Tranzacții bancare finalizate cu recunoașterea facială a utilizatorului

”România este unul dintre statele europene în care plăţile în numerar ocupă o pondere covârşitoare, iar creşterea securităţii plăţilor electronice ar putea potenţa trecerea la o economie digitalizată în trend cu celelalte economii europene. Creşterea gradului de adoptare a plăţilor electronice va contribui la limitarea economiei subterane”, arată ARB.

Mai exact, comercianţii online trebuie să solicite autentificarea plăţilor prin implementarea noilor protocoale de securitate în platformele comerciale online. Băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă.

Este posibil ca utilizatorii de carduri să poată autentifica tranzacțiile bancare cu ajutorul amprentei digitale sau chiar prin date biometri cu recunoaștere facială. Toate acestea vor fi posibile în aplicaţiile băncilor de internet/mobile banking/aplicaţiile de semnare tranzacţii (e-token) /wallet-uri.

Cei care doresc, vor putea utiliza parole

Vor fi, totuși, utilizatori de cardui bacare care nu vor avea acces la astfel de metode. Așadar, băncile vor implementa şi alte opţiuni de autentificare a tranzacţiilor, de tipul unei parole statice.

”Metodele de autentificare care respectă cerinţele SCA sunt, lista nefiind exhaustivă: autentificare şi semnare în aplicaţia de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii; cod primit prin SMS + parolă statică (opţiune de back-up în condiţiile în care clienţii nu au acces la aplicaţia de internet banking); cod primit prin SMS + amprentă; cod generat într-o aplicaţie de semnare tranzacţii (e-token) + amprentă”, arată ARB.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...