EXCLUSIV

„Planuri” pentru lichidarea ministrului și directorului Metrorex. Ce discutau mai-marii sindicaliștilor de la metrou pe WhatsApp: „Hai naiba să punem preț pe capetele lor”

Gabriela del Pupo 16.05.2022, 11:18
„Planuri” pentru lichidarea ministrului și directorului Metrorex. Ce discutau mai-marii sindicaliștilor de la metrou pe WhatsApp: „Hai naiba să punem preț pe capetele lor”

Discuții halucinante pe grupul intern al sindicaliștilor de la metrou din timpul protestelor și a grevei stârnite anul trecut din cauza demolării chioșcurilor. Din rechizitoriul DNA reiese faptul că liderii sindicali plănuiau să angajeze doi asasini care să îi omoare pe Cătălin Drulă, pe atunci Ministru al Transporturilor și pe Ștefan Paraschiv, directorul Metrorex, la vremea respectivă. Cel din urmă a oferit o reacție în exclusivitate pentru impact.ro în urma informațiilor din dosarul DNA publicate de news.ro.

„Mi s-a transmis să am grijă”

Ștefan Paraschiv spune că la vremea respectivă nu a primit amenințări directe, dar că era conștient că astfel de discuții ar fi putut exista în interiorul sindicatului. Seria de proteste care a culminat cu o „grevă spontană” s-a iscat pentru că aproape toate profiturile provenite din reclamele de la metrou, chioşcuri şi magazine ajungeau în procent mai mare la firma sindicatului condus de Ion Rădoi. Decizia de demolare a chioșcurilor care blocau accesul și care fuseseră ridicate ilegal i-a înfuriat pe sindicaliști.

„Nu știam de amenințările respective dar m-am gândit că e ceva care putea să apară pentru că banii negrii care se făceau acolo puteau susține o acțiune de genul acesta. În momentul în care te lupți cu genul acesta de oameni și le tai finanțarea este ca și cum ai tăia finanțarea unei organizații teroriste care reacționează. Era una din reacțiile posibile. ” a declarat Ștefan Paraschiv.

La vremea aceea fostul director al Metrorex mai spune că a fost avertizat în privința acțiunilor sale dar într-o manieră  mai voalată.

„Nu am primit nici o amenințare cu moartea, dacă ei au discutat între ei la un pahar de whisky sau de vin și au aruncat așa…personal nu mi-au spus. Mi s-a transmis să am grijă, și altele, dar nu mi s-a spus „vezi că o să te omorâm”, Doamne Ferește.” mai spune fostul director.

Acesta nu mai ocupă funcția de director în acest moment și spune că decizia prin care a fost revocat nu i-a fost explicată sau argumentată de membrii Consiliului.

„Am fost revocat de către Consiliul de Administrație, când am întrebat de ce sunt revocat nu mi s-a spus niciun motiv. Am respectat decizia Consiliului și m-am retras. CA m-a numit, CA m-a revocat, e o procedură clară.”

Acum o saptamana, angajatii metroului au apelat la o greva spontana, blocand circulatia cu metroul

„Cât dreaq costă niște racheţi d-ăia ucraineni?”

Ideea de asasinat vine din partea lui Cristian Cozonac, apropiat lui Ion Rădoi, liderul USLM, care vine cu propunerea angajării unor racheţi ucraineni, ”ceva de calitate”.

„Hai pe ei…Cât dreaq costă niște racheţi d-ăia ucraineni? Hai naiba să punem preț pe capetele lor. 5.000 de angajați, dacă donează fiecare 1.000 lei, facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate. Punem preț pe două capete: Drulă și directorul ( Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex de la acel moment -n.r.). Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi altfel nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a propus Cristian Cozonac, potrivit rechizitoriului DNA.

Un alt angajat a propus o grevă spontană, astfel încât să nu fie puse în pericol slujbele celor implicați. Liderul filialei de tineret USLM îi spune că angajații nu pot risca.

” Nicu MTX- Cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu.

Iulian Popescu: ”Câți mecanici sunt dispuși să facă asta, Nicule?”.

Nicu MTX: Sunt 2-3, celorlați le este frică”.

Iulian Popescu: ”Mâine vorbiți între voi și opriți trenurile dacă aveți sânge în instalație”.

Nicu MTX: ”La mecanici cam întodeauna a fost problema asta”.

Iulian Popescu: ”Mda, dacă se dă semnalul o să forțăm ceva”.

Pe data de 24 martie 2021, pe acelaşi grup de WatsApp, Cristian Cozonac a postat următorul mesaj, referindu-se la ministrul Cătălin Drulă și la directorul general Ștefan Paraschiv:

”Dacă și dă afară, şi taie și din bani… trebuie să îi omorâm…la propriu”. În replică Iulian Popescu l-a avertizat să nu mai spună așa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheați.

Ion Rădoi intervine la nivel înalt

Ion Rădoi îl contactează pe fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, iar din rechizitoriu reiese că primește suportul necesar:

”(…) acesta din urmă susținându-l în demersurile sale, sfătuindu-l să dea în judecată primăria pentru abuz și Metrorex pentru despăgubiri”, arată procurorii DNA.

Acțiunea sindicaliștilor se rezumă la o grevă care are loc pe data de 26 martie 2021 când circulaţia metroului din Capitală a fost blocată de un ”protest spontan”.

”Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spaţiile comerciale (expirat în 2018), prin care firma încasa 75%, şi Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Şi un contract pentru spaţiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, spunea ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la acea vreme.

În luna aprilie, procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a preşedintelui USLM, Ion Rădoi, pentru folosirea influenţei sau autorităţii având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj.

”Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA), să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către SINDOMET (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)”, preciza DNA.

Urmăriți Impact.ro și pe