Planul SUA. Vor investi în triada nucleară pentru a contracara Rusia și China

Beatrice Dumitru 06.04.2022, 15:16
Planul SUA. Vor investi în triada nucleară pentru a contracara Rusia și China

Războiul din ucraina a pus în gardă marile puterile occidentale, care încep să inverstească pentru a-și spori capacitățile militare. Regatul Unit, Statele Unite şi Australia au anunţat că vor dezvolta în comun arme hipersonice, în timp ce America va investi și în triada nucleară pentru a contracara cele două mari puteri Rusia și China.

Ce este triada nucleară

SUA vor investi 34,4 miliarde de dolari în modernizarea capacității sale de descurajare nucleară, conform bugetului pentru anul 2023 al Departamentului de Apărare.

Această investiție se referă la triada nucleară, o structură de forță militară ce permite lansarea rachetelor nucleare pe trei direcții lansate pe uscat (cunoscute și sub denumirea de rachete balistice intercontinentale nucleare terestre sau ICBM), submarine înarmate cu rachete nucleare (în special rachete balistice lansate de submarine, cunoscute și sub denumirea de SLBM) și aeronave cu bombe și rachete nucleare, relatează The Jerusalem Post.

Planul SUA. Vor investi în triada nucleară pentru a contracara Rusia și China
SUA au un arsenal nuclear mai mic decât al Rusiei.

Planul Departamentului Apărării

Forța triadei nucleare constă în flexibilitatea acesteia, deoarece oferă capacitatea de a lansa o lovitură nucleară pe calea aerului, terestră sau maritimă, ceea ce oferă foarte mult opțiuni țării care se apără.

Planul va finanța și submarinul cu rachete nucleare balistice din clasa Columbia și programele de descurajare strategică la sol și pe distanță lungă, precum și dezvoltarea științei și tehnologiei.
Noul buget va fi folosit, de asemenea, pentru finanțarea eforturilor de dezvoltare care sprijină sistemele de comandă, control și comunicații nucleare.

De ce este necesar acest lucru?

SUA subliniază importanța de a face acest lucru pentru a contracara China și Rusia, deoarece aceste superputeri au propria lor interpretare asupra triadei nucleare. Arsenalul Chinei de arme nucleare este totuși mai mic, fiind comparabil cu cel al Franței sau Marii Britanie, și include ICBM-uri, submarine nucleare și bombe.

În schimb, arsenalul nuclear al Rusiei este considerabil mai mare. După cum a menționat Asociația pentru Controlul Armelor, Moscova are aproximativ 6.257 de focoase nucleare, mai mult decât SUA (5.550) și China (350) la un loc. Arsenalul lor include aeronavele strategice echipate pentru a folosi arme nucleare, ICBM-uri terestre și mobile și submarine nucleare.

Acest lucru a devenit mai relevant în ultimele săptămâni, ca urmare a temerilor că invazia declanșată de Rusia în Ucraina ar putea deveni nucleară dacă Moscova alege să folosească astfel de arme, deși a susținut că ar face acest lucru doar în cazul unei amenințări la adresa țării.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...