Planul Rusiei pentru a destabiliza Republica Moldova. Era întins pe 10 ani și urma să implice și Biserica

Beatrice Dumitru 17.03.2023, 15:04
Planul Rusiei pentru a destabiliza Republica Moldova. Era întins pe 10 ani și urma să implice și Biserica

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Moscovei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova, inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale. Documentul dezvăluie, de asemenea, obiectivele Rusiei în Moldova.

Cum voia Rusia să destabilizeze Republica Moldova

Documentul cu titlul „Obiective strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” ar fi fost scris în 2021 de Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB și stabilește o strategie pe zece ani pentru aducerea micuței țări, o fostă republică sovietică situată între Ucraina și România, în sfera de influență a Rusiei, potrivit CNN.

Actul pare să fi fost întocmit pentru a împiedica Republica Moldova să se îndrepte către Occident, care include relații mai strânse cu NATO și o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Mai mult, în document, se face referire în mod repetat la importanța împiedicării Moldovei să adere la Alianța Nord Atlantică.

Planul Rusiei mai include ca Moldova să fie dependentă de importurile de gaze rusești și declanșarea conflictelor sociale, precum și încercarea de a bloca eforturile Moldovei de a câștiga influență în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, unde sunt staționați aproximativ 1.500 de soldați ruși.

Planul Rusiei pentru a destabiliza Republica Moldova. Era întins pe 10 ani și urma să implice și Biserica
Un document secret dezvăluie planul Rusiei pentru a destabiliza Republica Moldova.

Obiectivele Rusiei în Republica Moldova

Documentul de cinci pagini are mai multe titluri cu obiective pe termen scurt, mediu și lung. Printre obiectivele imediate se numără „sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria”.

Obiectivele pe termen mediu includ „opoziție față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziție față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”.

Documentul FSB stabilește și obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență pro-ruse în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „formarea unei atitudini negative față de NATO”.

Reacția Rusiei

Ucraina și Statele Unite au avertizat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova, după ce au existat mai multe proteste organizate de partidul pro-rus al lui Ilan Shor în capitala Chișinău, atrăgând câteva mii de oameni.

Întrebat despre document, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că nu știe de existența unui astfel de plan referitor la Moldova.

Nu știm nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un alt fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă să construiască relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Moldova. Ne pare foarte rău că actuala conducere a Moldovei se confruntă cu prejudecăți complet nejustificate și nefondate împotriva Moscovei”, a declarat Dmitri Peskov,  purtătoul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește invadarea și preluarea Transnistriei, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, iar Ministerul Apărării de la Moscova a declarat luna trecută că ucrainenii adună soldați în mai multe sate de graniță. Moldova și Ucraina au respins acuzația.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret din 2012 care susține suveranitatea Republicii Moldova, declarând că mișcarea este de a „asigura interesele naționale ale Rusiei în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...