Planul pus la cale de Rusia și China a ieșit la iveală. Sunt motive de îngrijorare pentru SUA

Ana Anitoiu 10.03.2023, 10:14
Planul pus la cale de Rusia și China a ieșit la iveală. Sunt motive de îngrijorare pentru SUA

Planul pus la cale de Rusia și China a ieșit la iveală. Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii a transmis că există un motiv de îngrijorare referitor la colaborarea dintre cele două țări.

Rusia și China, motiv de îngrijorare pentru SUA

Motivul de îngrijorare pentru SUA, conform Departamentului de Apărare, este acela că Rusia ar putea furniza, prin Rosatom, compania de stat rusă specializată în energie nucleară, plutoniu puternic îmbogățit pentru reactoarele de reproducere rapidă din China, ce sunt proiectate să producă combustibil prin generarea de mai mult material decât consumă.

„Este foarte îngrijorător să vedem că Rusia și China cooperează în acest sens”, a declarat, miercuri, secretarul adjunct al apărării al SUA pentru politica spațială, John F. Plumb, în timpul unei audieri a subcomisiei strategice pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanților.

„Nu se poate evita faptul că reactoarele de reproducere folosesc plutoniu, iar plutoniul este utilizat pentru fabricarea de arme.

Deci înțeleg că Departamentul de Apărare este îngrijorat. Și, desigur, asta coincide cu preocupările noastre cu privire la încercarea Chinei de a-și extinde forțele nucleare, având în vedere că este nevoie de mai mult plutoniu pentru a fabrica mai multe arme”, a adăugat înaltul oficial american.

Ce fel de arme ar urma să trimită China în ajutorul Rusiei. Americanii încearcă să oprească transportul
Xi Jinping și Vladimir Putin

Oficialul american: Rusia și China au plasat armele nucleare în centrul strategiilor lor

John F. Plumb a mai avertizat că Rusia și China au plasat armele nucleare, războiul spațial și loviturile cu rază lungă în centrul strategiilor lor de a contracara Statele Unite ale Americii și aliații lor.

Oficialul american a adăugat că Beijingul este implicat într-o extindere și diversificare semnificativă și accelerată a forțelor sale nucleare. El a precizat că Rusia și China văd spațiul ca pe un posibil front și că Beijingul are un inventar din ce în ce mai mare de sisteme complexe de atac la distanță lungă, ce pun în pericol forțele americane la distanțe din ce în ce mai mari.

„Iresponsabilul zăngănit de săbii nucleare al președintelui rus Vladimir Putin a subliniat și mai mult importanța descurajării nucleare a Statelor Unite, care este fundamentul securității naționale”, a spus el.

Relațiile dintre China și Statele Unite ale Americii au fost încordate după invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu mai bine de un an. Beijingul a avut o poziție ambiguă față de hotărârea președintelui rus Vladimir Putin de a declanșa războiul, numindu-l „operațiune militară specială”, evitând să o condamne ferm.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...