Planul nebănuit al partidului PNL! Cum se pot organiza și când ar putea avea loc alegerile anticipate

Redacția IMPACT 06.02.2020, 16:32
Planul nebănuit al partidului PNL! Cum se pot organiza și când ar putea avea loc alegerile anticipate

Despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate se discuă deja încă de anul trecut, după moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului în fruntea căruia s-a aflat Viorica Dăncilă. Mai multe formațiuni politice, printre care PNL și USR susțin ferm declanșarea alegerilor anticipate privind dizolvarea Parlamentului. Când ar putea urma acestea?

Ce sunt alegerile anticipate și când ar putea fi declanșate

După cum a precizat miercuri seară, în cadrul unor declarații de la Palatul Cotroceni, Președintele României susține în continuare declanșarea alegerilor anticipate, aspect despre care începuse să discute cu PNL , încă din timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, susține ferm alegerile anticipate. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, susține ferm alegerile anticipate. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Constituția actuală prevede o procedură relativ rigidă pentru dizolvarea Parlamentului și, implicit, pentru organizarea  în sine a alegerilor anticipate.

Potrivit Constituției României, alegerile anticipate presupun organizarea unor alegeri organizate înainte de expirarea termenului mandatatului parlamentar obișnuit. Condiția prealabilă esențială pentru organizarea de alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului, care se poate face, de obicei, fie la inițiativa șefului statului, fie la cea a șefului executivului.

Dat fiind faptul că Ludovic Orban a fost demis din funcția de premier miercuri, prin moțiune de cenzură, puterea de a face acest lucru rămâne în mâinile lui Klaus Iohannis.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Șeful Statului poate dizolva Parlamentul în contextul în care vor fi respinse consecutiv două propuneri de premieri, în decurs de 60 de zile. De altfel, această „dublă respingere” este și unul din planurile liberalilor, prin care speră ca votul pentru alegerile parlamentare să fie devansat pentru luna iunie, cu cinci luni înainte de termen.

Important de precizat este faptul că în decursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat doar o singură dată.

Klaus Iohannis discută joi cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui nou premier al României, în contextul în care moțiunea de cenzură adoptată miercuri în Parlament a generat emiterea din funcție a executivului condus de Ludovic Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe