Planul lui Macron care ar schimba fața Uniunii Europene. Comunitatea Politică Europeană ar putea deveni realitate în curând

Beatrice Dumitru 15.06.2022, 12:49
Planul lui Macron care ar schimba fața Uniunii Europene. Comunitatea Politică Europeană ar putea deveni realitate în curând

Președintele Franței Emmanuel Macron (44 ani) a spart tiparele politice din Hexagon, deoarece este cel mai tânăr șef de stat din istoria țării și primul reales, după victoria în fața lui Marine Le Pen, în aprilie. O singură controversă planează asupra liderului francez și este legată de viața personală. Este căsătorit cu fosta sa profesoară de teatru, cu 25 de ani mai mare decât el.

Cum vrea Emmamuel Macron să schimbe fața Uniunii Europene

Emmanuel Macron a apărut pe scena politică din Franta în anul 2015, atunci când a fost numit cel mai tânăr ministru al Economiei din această țară, la vârsta de doar 37 de ani, în mandatul președintelui François Hollande. Doi ani mai tărziu el devenea președinte, fiind marea surpriză a alegerilor din 2017.

Împreună cu fostul cancelar german Angela Merkel, președintele Franței a avut un impact major asupra UE, iar acum se spune că încearcă să îi ia locul acesteia și să se impună în blocul comunitar. În acest context, Emmanuel Macron a propus o „Comunitate politică europeană”, în luna mai, la Strasbourg, ca statut de membru de mijloc pentru Ucraina.

Planul lui Macron care ar schimba fața Uniunii Europene. Comunitatea Politică Europeană ar putea deveni realitate în curând
Emmanuel Macron vrea să schimbe fața Europei.

Ce spune documentul Franței

Calea Ucrainei către aderarea la UE va fi lungă și, prin urmare, nu este ceea ce are nevoie țara în acest moment, deoarece se confruntă cu războiul Rusiei, deși Kievul are „aspirații legitime” de a adera în cele din urmă la blocul comunitar, susține documentul propus de Franța. Liderii UE se pregătesc să ia în considerare acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei, Moldovei și Georgiei, la un summit al Consiliului European de săptămâna viitoare.

Statutul de candidat UE „nu oferă astăzi cadrul politic necesar pentru a răspunde nevoilor istorice și geopolitice urgente care decurg din războiul împotriva Ucrainei”, potrivit documentului francez, numit și „non-paper”, notează Politico.

Propunerea de Comunitate Politică Europeană „ar fi deschisă statelor europene care împărtășesc un set comun de valori democratice, indiferent de natura relației lor actuale cu Uniunea Europeană: dacă doresc să se alăture, dacă au părăsit-o, nu intenționează să se alăture. acesta, sau sunt legați de el doar prin acorduri economice”, se mai arată în document.

Acuzat că vorbește cu Vladimir Putin

Pe lângă faptul că vrea să schimbe fața Europei, Emmanel Macron și-a asumat și rolul de mediator în conflictul ruso-ucrainean și este liderul occidental care a purtat cele mai multe discuții cu Vladimir Putin, în încercarea de a-l convinge să oprească războiul, dar nu a obținut nimic. În fața criticilor, el a explicat că nu trebui să fie exclusă comunicarea, fiind „principală armă a diplomației”.

De asemenea, liderul francez a fost acuzat pentru că s-a ferit să-l numească pe omologul său rus „criminal de război”, așa cum a făcut Joe Biden, și pentru declarația potrivit căreia „Rusia nu trebuie umilită”, deoarece atunci când luptele încetează să poată fi găsită o soluţie diplomatică.

Ucraina nu va umili pe nimeni, dar vom răspunde cu aceeași monedă”, i-a răspuns Volodimir Zelenski lui Emmanul Macron.

Controversa din viața privată

La 15 ani, Emmanuel Macron s-a îndrăgostit de profesoara sa de teatru, în vârstă de 39 de ani, care avea trei copii, dintre care o fiică chiar de vârsta lui. Era genul de intriga romantică preferată de toți romancierii, dar cum viața bate filmul, Macron a avut la o vârstă foarte fragedă un simț supranatural al propriului destin, fiind hotărât să obțină ceea ce își dorea.

Pe Brigitte Trogneux, de exemplu, cu 25 de mai în vârstă decât el. La 17 ani, înainte de a pleca la Paris pentru a-și termina studiile, Emmanuel Macron și-a informat profesoara că într-o zi se va căsători cu ea. În 2007, la 14 ani de la prima întâlnire, acesta a dus-o la altar pe Brigitte Trogneux, care divorțase de soțul ei. A fost nevoie de multă hotărâre, depășind mai întâi rezistența ei, apoi dezaprobarea familiei lui înainte de a ajunge în punctul de a-i cere mâna femeii pe care o iubea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...