Planul îndrăzneț al lui Nicolae Ciucă de a-i face pe tineri să citească. Premierul speră să implementeze un program prin care să îi atragă pe calea lecturii

Anca Manolica 12.09.2022, 21:10
Planul îndrăzneț al lui Nicolae Ciucă de a-i face pe tineri să citească. Premierul speră să implementeze un program prin care să îi atragă pe calea lecturii

Ministrul Nicolae Ciucă își dorește ca elevii români să citească mai mult, motiv pentru care vine cu o idee îndrăzneață de a-i convinge pe tineri să facă acest lucru. Programul se numește „O carte pe an pentru fiecare elev”, iar Asociaţia Editorilor şi-a exprimat deja disponibilitatea de a îl susţine. Despre ce este vorba, află în rândurile de mai jos.

Cum îi va convinge premierul să citească pe tinerii din România

Cum cititul nu se mai află pe lista de priorități a multor elevi români, prim-ministrul României se laudă cu o soluție salvatoare. Acesta caută să îi readucă pe tineri pe calea lecturii, printr-un proiect destul de îndrăzneț pe care l-a prezentat luni, 12 septembrie, la Palatul Victoria, în cadrul unei întâlniri cu editori, bibliotecari şi personalităţi culturale.

În cadrul discuțiilor au fost vizate dificultăţile cărţii româneşti sau editată în limba română de a atinge publicul, dar s-a venit și cu propuneri de soluţii prin care să fie încurajată lectura mai ales în rândul copiilor şi al tinerilor. Nicolae Ciucă a propus Programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe care Asociaţia Editorilor a spus că este dispusă să îl susțină.

„Am avut o întâlnire foarte bună astăzi cu oameni de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească – şi am răspuns cu multă deschidere propunerilor lor.

Ne dorim să aducem mai aproape cartea de generaţiile tinere şi să încurajăm aplecarea lor către lectură, promovând, totodată, autorii români şi cărţile în limba română”, a spus șeful Executivului, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, notează News.ro.

Nicolae Ciucă își propune să îi facă pe tineri să citească mai mult
Nicolae Ciucă își propune să îi facă pe tineri să citească mai mult

Vor fi susținute mai mult operele în limba română

Guvernul va susţine propunerea Asociaţiei Editorilor de a promova editurile, cărţile autorilor români şi a scrierilor în limba română, îndeosebi către elevi, urmând a aloca un buget dedicat pentru achiziţia de carte de autori români şi a cărţilor în limba română de către bibliotecile publice, pentru a le pune la dispoziţia celor interesați.

Totodată, Nicolae Ciucă a vorbit cu editorii, bibliotecarii şi autorii de carte care au luat parte la întâlnire despre o campanie publică prin care ar urma să fie promovată lectura cărţilor autorilor români şi în limba română, cititul aplicat al literaturii clasice şi contemporane româneşti şi a celei în limba română. La întâlnire au fost prezenți și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi consilierul de stat Iulian Chifu.

Anunțul acestui nou program a venit în aceeași zi în care Avocatul Poporului a declarat că eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu într-o altă localitate este „surprinzătoare” şi „nedreaptă”, și, pe deasupra, este în contradicție cu proiectul „România educată”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...