Plantele din ghiveci s-au ofilit? Iată ce trebuie să faci repede pentru a le înviora

Andra Daoud 25.05.2022, 18:08
Plantele din ghiveci s-au ofilit? Iată ce trebuie să faci repede pentru a le înviora

Plantele în ghiveci pot fi pretențioase uneori și, în ciuda faptului că sunt îngrijite corespunzător, frunzele lor ajung să se ofilească și să își piardă vitalitatea. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să știți că plantele pot fi înviorate rapid, cu ajutorul unui amestec făcut în casă, care face minuni în ceea ce privește aspectul plantelor. Ce trebuie să faceți atunci când observați că florile din griveci au început să se ofilească.

Cum salvezi plantele în ghiveci dacă s-au ofilit

Plantele au nevoie de anumite condiții ambientale pentru a se dezvolta corespunzător. Cu toate acestea, chiar dacă ținem cont de ce îi priește plantei respective, se poate întâmlpla uneori ca aceasta să se ofilească fără aparent niciun motiv. Poate nu a avut apă sau lumină suficientă sau, dimpotrivă, razele soarelui au bătut direct pe frunzele ei, făcându-le să se usuce. În orice caz, o plantă care s-a ofilit poate fi salvată cu ajutorul unui amestec făcut în casă.

De multe ori, florile în ghiveci mor din cauză că pământul în care sunt plantate nu are suficiente substanțe nutritive. Acest lucru poate fi rezolvat foarte ușor, cu un fertilizant natural, făcut în casă, care salvează imediat plantele ofilite. Aveți nevoie de: coajă de banană, coajă de ou și zaț de cafea. Lăsați coaja de banană la uscat și spălați bine coaja de ou, îndepărtând pielița aceea albă care se află pe interior.

Puneți cojile de ou și de banană, împreună cu câteva lingurițe de zaț de cafea în blender și mixați foarte bine totul. Adăugați puțină apă, cât să obțineți o pastă omogenă. Puneți câteva lingurițe din amestec în ghiveciul plantelor afectate și udați-le, pentru ca pasta să se amestece cu pământul și substanțele nutritive să ajungă la rădăcinile plantelor. Veți vedea că acestea își vor reveni ca prin minune, datorită conținutului de minerale al amestecului.

Plantele din ghiveci s-au ofilit? Iată ce trebuie să faci repede pentru a le înviora
Coaja de ou, de banana si zatul de cafea trebuie amestecate pana obtineti o pasta

Când este bine să uzi florile

Soluția pe bază de coajă de banană, coajă de ou și zaț de cafea poate fi folosită la fel de bine și la plantele care nu au probleme, pentru că le va ajuta să crească și să se dezvolte armonios. Dacă plantele nu își revin nici așa, țineți cont că poate nu au parte de condițiile optime pentru a se dezvolta.

Soarele direct sau, dimpotrivă, lipsa luminii naturale, apa prea puțină sau prea multă, solul neprielnic – iată câteva motive pentru care plantelor din ghivece nu le merge așa cum v-ați dori. Încercați să excludeți motivele care ar putea dăuna dezvoltării lor și testați alte locuri în care să le puneți sau alte metode de a le uda.

Vara, este recomandat să puneți apă plantelor doar seara sau dimineața, cu atât mai mult dacă acestea se află pe balcon sau pe terasă, în bătaia razelor soarelui. De asemenea, atunci când plecați în concediu și lipsiți mai multe zile de acasă, puteți apela la sisteme de irigații speciale, care udă plantele prin picurare și la care poate fi setată cantitatea de apă în funcție de nevoile plantei.

Urmăriți Impact.ro și pe