Plângere penală la DNA pe numele lui Cîțu. De ce este acuzat premierul

Stan Filon, Alexandra Chiric 30.07.2021, 17:04
Plângere penală la DNA pe numele lui Cîțu. De ce este acuzat premierul

Premierul Florin Cîțu s-a ales cu o plângere penală la DNA, după scandalul iscat de documentul ajuns în presă prin care era dezvăluită strategia de comunicare a echipei Cîțu în campania electorală pentru președenția Partidului Național Liberal.

Plângere penală la DNA pe numele lui Cîțu

Șeful Executivului, Florin Cîțu, dar și consiliera demisionară Mioara Costin s-au ales cu plângeri penale la DNA. Cei care i-au dat pe mâna procurorilor au fost reprezentanții Declic, care spun că cei doi ar trebui cercetați pentru abuz în serviciu.

”Am venit pentru a depune un denunţ cu privire la săvârşirea faptelor de abuz în serviciu, (…) respectiv la faptul că doamna consilier de stat Mioara Costin şi-a încălcat atribuţiile de serviciu. (…) Prin raportare la documentul care a devenit viral, rezultă destul de clar că singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu”, a declarat, vineri, la intrarea în sediul DNA, avocatul Declic, Toni Decean, citat de News.ro.

Plangere penala la DNA pe numele lui Citu
Plangere penala la DNA pe numele lui Citu

Florin Cîțu avea de câștigat

Acuzația la adresa premierului este, în principal, de instigare la abuz în servicu. ”În măsura în care ancheta penală va dovedi că angajarea în sine a avut ca scopt tocmai folosirea resurselor Guvernului pentru a-şi asigra o persoană care să-i facă campanie politică, vorbim de un abuz în serviciu şi pentru premier”, a mai declarat Toni Decean.

Între timp, Mioara Costin, consiliera care a semnat documentul privind strategia de campanie a lui Florin Cîțu, a demisionat, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, joi seară.

“Decizie privind eliberarea doamnei Mioara Costin, la cerere, din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, se arată în Monitorul Oficial. Ea ocupa funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului din aprilie și se pare că a fost artizanul documentului ajuns viral prin care se stabileau clar direcțiile de comunicare pentru campania internă a partidului.

Documentul conținea strategia de comunicare pentru presă, pentru rețelele sociale, inclusiv ce hashtaguri trebuie folosite și mesajul pe care trebuie să-l transmită echipa lui Florin Cîțu către targetul său. Din documentul respectiv le cerea celor implicați să inducă ideea ca echipa lui Florin Cîțu este cea câștigătoare.

Întrebat dacă a verificat dacă este real documentul, premierul a spus că nu poate comenta decât pe baza unor documente oficiale și a mai precizat că în Guvern nu există semnături electronice, așa cum apărea pe acel document.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...