Planeta, dată peste cap de dezastrele naturale în prima parte a anului. Pierderi economice de 70 de miliarde de euro

Beatrice Dumitru 02.08.2022, 16:11
Planeta, dată peste cap de dezastrele naturale în prima parte a anului. Pierderi economice de 70 de miliarde de euro

Inundațiile din Australia, furtunile de zăpadă sau valurile de caniculă în Europa. Așa-numitele dezastre secundare sunt din ce în ce mai costisitoare, potrivit unei estimări a companiei de asigurări Swiss Re. Factura doar pentru dezastrele naturale se ridică la 35 de miliarde de dolari.

Pierderi economice din cauza dezastrelor naturale

Grupul elvețian Swiss Re, care acționează ca asigurător, evidențiază ponderea tot mai mare a așa-numitelor dezastre secundare, care sunt din ce în ce mai costisitoare, de la inundațiile din Australia, furtunile de zăpadă din luna februarie din Europa sau furtunile de grindină din Franța.

Inundațiile și furtunile din întreaga lume, adică dezastrele naturale, au provocat pierderi economice în prima jumătate a anului de 72 de miliarde de dolari (70 de miliarde de euro), potrivit unei estimări inițiale a Swiss Re, publicată marți. Această cifră este mai mică decât cea din prima jumătate a anului 2021, timp în care pierderile economice globale au ajuns la 91 de miliarde de dolari, scrie Le Figaro.

Planetă, dată peste cap de dezastrele naturale în prima parte a anului. Pierderi economice de peste 70 de miliarde de euro
Dezastrele naturale au provocta pagube de 72 de miliarde de dolari la nivel global.

La toate acestea se adaugă și dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele industriale, iar pierderile economice în urma dezastrelor naturale și daunele au ajuns la 75 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului, comparativ cu 95 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2021. Și factura pentru asigurători s-a ridicat la 38 de miliarde de dolari, față de 49 de miliarde cu un an mai devreme.

Dezastrele secundare, în creștere peste tot în lume

Factura doar pentru dezastre naturale (excluzând dezastrele umane) se ridică la 35 de miliarde de dolari sau cu 22% peste media pe zece ani. Frecvența așa-numitelor dezastre secundare, cum ar fi inundațiile și furtunile, spre deosebire de dezastrele majore precum cutremurele sau uraganele, este în creștere în întreaga lume.

Efectele schimbărilor climatice sunt evidente în numărul tot mai mare de evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile fără precedent din Australia și Africa de Sud”, a declarat Martin Bertogg, director de afaceri specializate de acoperire a catastrofelor la Swiss Re.

Furtunile de zăpadă din februarie din Europa i-au costat pe asigurători 3,5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Swiss Re, în timp ce factura pentru inundațiile din Australia după ploile torenţiale din februarie şi martie se ridică „până acum” la 3,5 miliarde de dolari.

Estimările pentru furtunile cu grindină și ploi abundente din Franța se ridică la 4 miliarde de euro în ceea ce privește daunele asigurate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...