Comisia Europeană a lansat un plan de 43 de miliarde de euro pentru susținerea industriei de semiconductori și reducerea dependeței față de Asia.
Lipsa de componente a cauzat numeroase probleme în industria auto în ultimii doi ani și situația tensionată întreținută de China în Taiwan a urgentat adoptarea acestui plan.
Deși la nivel de cercetare și consum Uniunea Europeană este printre primele locuri în lume în industria semiconductorilor, la capitolul producție lucrurile nu stau foarte bine: doar 10% din cantitatea totală este produsă în țările membre.
„Uniunea Europeană depinde de Taiwan pentru mai mult de jumătate din necesităţile sale. Dacă Taiwanul nu ar mai fi capabil să exporte, aproape toate uzinele din lume s-ar opri în trei săptămâni” a declarat comisarul comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, cu prilejul unei vizite la centrul de cercetare Imec de la Louvain, în apropiere de Bruxelles.
„UE se va dota cu mijloacele necesare pentru a-și garanta securitatea aprovizionării, așa cum o fac Statele Unite, de exemplu”, a precizat Thierry Breton, conform unui material publciat de rfi.fr.
Comisia Europeană propune un set cuprinzător de măsuri menite să asigure securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în ceea ce privește tehnologiile și aplicațiile semiconductorilor.
Actul european privind cipurile (European Chips Act) va consolida competitivitatea și reziliența Europei și va contribui la realizarea atât a tranziției digitale, cât și a celei verzi.
„Din cauza penuriilor recente de semiconductori de la nivel mondial s-au închis fabrici într-o gamă largă de sectoare, de la automobile la dispozitive medicale. În sectorul automobilelor, de exemplu, producția din unele state membre a scăzut cu o treime în 2021. Acest lucru a evidențiat mai clar dependența mondială extremă a lanțului valoric al semiconductorilor de un număr foarte limitat de actori, într-un context geopolitic complex, dar a și ilustrat importanța semiconductorilor pentru întreaga industrie și societate europeană” se arată într-un document publicat de CE.
Planul prezentat pe opt februarie de Comisia Europeană pentru susținerea industriei de semiconductori prevede alocarea unor fonduri de aproximativ 43 de miliarde de euro.
Se vor pune la dispoziție 11 miliarde de euro pentru a consolida cercetarea, dezvoltarea și inovarea existente, pentru a asigura dezvoltarea de instrumente avansate de semiconductori, de linii-pilot pentru crearea de prototipuri și pentru testarea și experimentarea de noi dispozitive.
Un fond pentru cipuri va facilita accesul la finanțare al întreprinderilor nou-înființate, pentru a le ajuta să își maturizeze inovațiile și să atragă investitori. Acesta va include, de asemenea, o facilitate specifică de investiții de capital pentru semiconductori în cadrul InvestEU, menită să sprijine întreprinderile în curs de extindere și IMM-urile să se extindă pe piață.
„Actul european privind cipurile va schimba radical competitivitatea mondială a pieței unice europene. Pe termen scurt, acesta ne va spori reziliența la crizele viitoare, permițându-ne să anticipăm și să evităm perturbările lanțului de aprovizionare, iar pe termen mediu, va contribui la transformarea Europei într-un lider industrial în acest sector strategic” a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen, la prezentarea acestui plan.