Plaiul Cloșcanilor, locul de legendă unde te așteaptă comori îngropate și poți traversa Podul lui Dumnezeu

Diana Timișoreanu 03.08.2021, 13:45

Plaiul Cloșcanilor, locul unde te așteaptă comori îngropate. Între Banat și Oltenia se întinde Plaiul Cloșcanilor, o zonă despre care localnicii spun că are o încărcătură energetică aparte. Aici sunt zeci de peșteri, multe necartografiate, formațiuni stranii – de exemplu Podul lui Dumnezeu (cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa) și circulă legende despre comori îngropate.

Plaiul Cloșcanilor, locul unde te așteaptă comori îngropate

Printre locurile fascinante din zonă, Podul lui Dumnezeu deține un loc aparte. De modul în care s-a format această formațiune geologică se leagă multe legende. Conform uneia, pe acel loc s-ar fi aflat o peșteră în care trăia chiar diavolul care îi chinuia pe oamenii care locuiau în zonă. Aceștia s-au rugat lui Dumnezeu, care a lovit cu palma tavanul peșterii, iar aceasta s-a prăbușit.

Diavolul a săpat însă o altă ieșire și așa, din ceea ce a mai rămas din tavanul vizuinii sale s-a format podul din piatră. Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana, după ce oamenii l-au alungat, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt.

Arcul carstic mai este numit și Podul Natural deoarece este format natural și se prezintă sub forma unei gigantice arcade din piatră peste care trece drumul Baia de Aramă – Drobeta Turnu-Severin. Podul lui Dumnezeu a luat naștere în urma răsturnării zidului superior al unei peșteri și măsoară 30 de metri în lungime, 13 de metri în înălțime, 22 de metri în lățime și 9 metri la deschidere. Este singurul pod natural în care este posibil accesul cu autovehicule, chiar și cu vehicule de mare tonaj.

Plaiul Closcanilor
Plaiul Closcanilor

De peșterile din zonă se leagă alte povești și legende

Plaiul Cloșanilor abundă în peșteri, multe dintre ele necartate, cunoscute doar de localnici. Alături de acestea, formațiunile carstice întâlnite la tot pasul conturează un spațiu în care totul pare posibil.

Conspirațiile din jurul unui presupus tezaur ascuns în peșterile din zonă și poveștile despre hărți vechi scrise pe piele de căprioară, redau istorii ce i-au fascinat de-a lungul timpului pe localnici. Legendele spun că în peşterile din Plaiul Cloşani sunt ascunse cantităţi impresionante de aur şi de argint. Comori ale haiducilor ar fi îngropate la Bratosin, la Gornenti, la Balta, la Podeni, la Rusti – locuri din Plaiul Closanilor. Oamenii povestesc despre norocoșii care au găsit căldări cu bani.

“A venit lume să caute și-n peșteră, și pe făgașul ăla în sus, și în poiană. Peste tot caută. Dar n-au găsit sau dacă or fi găsit nu au spus la nimeni. Acum, că mai demult așa se zice, când moșul meu era tânăr, că o babă s-a dus la lemne. A auzit că vin niște cai și s-a ascuns după o buturugă. Și a văzut cum doi oameni au săpat o groapă în care au îngropat o căldărușă, după care au zis așa, un fel de blestem, să nu o dezgroape nimeni până nu mor nouă frați. Pe babă n-au văzut-o, ea s-a dus acasă și a povestit ce a văzut și a auzit. Iar moșu ei a învățat-o să taie nouă pui ce-i aveau în curte, că și ăia îs frați, și așa au dezgropat banii și s-au ajuns”, povestește o localnică.

Peștera Izverna, pe lista celor mai interesante locuri din lume

Una dintre peșterile din Plaiul Cloșcanilor are o poveste fascinantă. Peștera Izverna, căci despre ea este vorba, a cunoscut celebritatea la nivel mondial în 1990, când a și fost inclusă pe lista celor mai interesante locuri din lume. Atunci, Jaques Yves Cousteau a coborât împreuna cu o echipă de scafandrii și speologi în adâncurile ei, pentru a realiza un film documentar.

Peștera Isverna deține cea mai lungă rețea subacvatică din România. Are în totalitate un kilometru și jumătate lungime și este parcursă de un râu subteran. Inevitabil, și aici apar povești despre comori îngropate. Se spune că împărăteasa Maria Tereza ar fi poruncit ca în peșteră să fie ascunsă o cantitate impresionantă de argint, dovadă fiind câteva monede scoase de ape din adâncuri, cu ocazia unei viituri. Altă poveste pomenește de un alt cap încoronat, principele sârb Milan Obrenovici, care ar fi fugit peste Dunăre și și-ar fi ascuns jumătate din tezaurul țării în peșteră.

În plus, localnicii spun că în Plaiul Cloșcanilor sunt locuri în care simți energii ciudate și izvoare a căror apă, luată din ele și pusă la păstrare în condiții obișnuite, nu se strică nici după un an de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe