Plăcintă cu varză murată, rețeta bunicii. Secretul păstrat de generații întregi de gospodine

Andra Daoud 20.09.2022, 11:38
Plăcintă cu varză murată, rețeta bunicii. Secretul păstrat de generații întregi de gospodine

Plăcinta cu varză murată este un preparat tradițional românesc, a cărui rețetă s-a transmis din generație în generație. O preparau bunicile noastre, iar rezultatul era unul savuros, chiar dacă preparatul este unul cât se poate de simplu și cu ingrediente la îndemână. Pentru o porție de plăcinte cu varză reușite, trebuie însă să țineți cont de un detaliu anume. Este secretul păstrat de generații întregi de gospodine.

Plăcintă cu varză murată după rețeta bunicii

Plăcintele cu varză murată, sau vărzări, sunt un preparat clasic din bucătăria românească, delicios și ușor de făcut. Sunt potrivite în special în zilele de post, dar și pentru vegetarieni, sunt ușor de făcut și cu ingrediente la îndemână. La fel ca orice rețetă tradițională, plăcinta cu varză murată are însă câteva secrete de care gospodinele trebuie să țină cont atunci când o prepară, pentru un rezultat ca la bunica acasă. Aluatul trebuie să fie fraged și pufos, iar varza nu trebuie să fie nici prea acră, nici prea sărată.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 liguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 30 ml ulei
  • 300 ml apă călduță

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 varză murată de dimensiune medie
  • 1 ceapă
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță mărar uscat
  • 1 linguriță boia dulce
  • sare
  • piper
  • ulei
Placinta cu varza murata, reteta bunicii. Secretul pastrat de generatii intregi de gospodine
Varza murata este ingredientul-vedeta din aceste placinte

Mod de preparare:

Mai întâi ne vom ocupa de prepararea aluatului. Secretul pentru ca acesta să fie fraged și pufos constă în frământare. Cerneți făina într-un bol încăpător. Separat, puneți puțină apă călduță, zahărul, drojdia și o linguriță de făină, amestecați și lăsați maiaua la crescut câteva minute. Turnați apoi maiaua în centrul făinii și începeți să frământați, adăugând treptat restul de apă și uleiul. Frământați până când obțineți un aluat omogen și nelipicios. Lăsați-l la dospit, într-un vas acoperit, cel puțin o jumătate de oră.

Pentru umplutură, tocați fideluță ceapa și varza murată. Dacă varza este prea acră, lăsați-o în apă rece timp de o oră, după care scurgeți-o bine de apă. Într-o tigaie pe foc, puneți la călit ceapa în puțin ulei. Adăugați sare, varza murată tocată, cimbru, boia, mărar și piper și căliți la foc mediu. Amestecați din când în când, pentru ca varza să nu se lipească. Atunci când apa s-a evaporat, opriți focul.

Pentru a prepara plăcintele, împărțiți aluatul în 6 sau 8 părți egale, în funcție de cât de mari vreți să iasă plăcintele. Întindeți fiecare bucată de aluat, puneți două linguri de umplutură în centru și rulați aluatul ca pe clătită, având grijă să sigilați marginile. Plăcintele cu varză acră se pot prăji în ulei sau pot fi preparate la cuptor. Puneți-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, adăugați ou bătut pe deasupra și dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 35-40 de minute sau până când se rumenesc.

Urmăriți Impact.ro și pe