Pitești: Într-o singură noapte s-au umplut paturile la Terapie Intensivă

Daniela Alexandru 14.10.2020, 18:50
Pitești: Într-o singură noapte s-au umplut paturile la Terapie Intensivă

Adevărata criză cauzată de pandemia de Covid-19 abia acum se arată. Zilnic cazurile confirmate cresc vertiginos, astăzi am depășit pragul de 4000, iar spitalele din țară încep să se umple. Este și cazul Unității de Terapie Intensivă Mobilă din curtea spitalului Județean Argeș, care într-o sigură noapte a ajuns la capacitate maximă.

Toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate

Creșterea cazurilor de infectări cu coronavirus, la nivel național, se răsfrânge și asupra spitalelor din principalele orașe ale țării. Noaptea trecută, toate cele 12 paturi de la Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă de la Piteşti au fost ocupate. Amplasată în curtea Spitalului Județean Argeș, unitatea a primit aseară 12 pacienți aflați în stare critică din Ialomița, Sibiu, București, Vâlcea și Caraș – Severin. Aceștia au fost aduși cu ambulanțele din orașele unde erau internați.

Construită pe structura unui TIR, Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă de la Piteşti este dotată cu 12 paturi, având toate echipamentele necesare unei secţii de terapie intensivă, respectiv ventilatoare, monitoare şi injectomate, pentru a putea oferi asistenţă medicală de specialitate pacienţilor în stare critică.
De o lună Unitatea de Terapie Intensivă nu mai tratase cazuri Covid

Intr-o singura noapte s-au umplut paturile la Terapie Intensiva
Intr-o singura noapte s-au umplut paturile la Terapie Intensiva

Unitatea a devenit funcțională în iulie, dar paturile nu mai fuseseră ocupate în totalitate din luna august, când pe 9 ale lunii unitatea funcționa la capacitate maximă. Totuși, de la începutul lui septembrie acolo nu mai fuseseră tratați pacienți infectați cu Sars CoV-2. Situația aceasta a durat până în noaptea de 13 spre 14 octombrie, când paturile s-au umplut din nou.

Deși Argeș este un județ în care, la acest moment, nu se înregistrează foarte multe cazuri zilnice, prefectul Emanuel Soare a decis ca de astăzi, 14 octombrie, toată lumea să poarte masca de protecție în spațiile publice, cu excepția copiilor sub 5 ani.

„Avem foarte puține cazuri, spre deosebire de celelalte județe, tocmai pentru că am avut niște măsuri foarte dure, care ne-au ajutat să scădem de la 100 de cazuri/zi, la 15-20 astăzi. Noi am avut multe măsuri puse în practică, majoritatea nu mai sunt valabile, pentru că nu a mai fost nevoie, singura măsură încă valabilă în această perioadă a fost obligativitatea purtării măștii.

Începând de miercuri, am rafinat puțin această măsură, în sensul că măsura din 30 iulie preciza faptul că se aplică numai grupurilor de la două persoane în sus. De data aceasta, am eliminat orice fel de excepție. Practic, orice persoană care iese din casă trebuie să poarte masca în mod obligatoriu.”, spune prefectul Soare, citat de presa locală.

Urmăriți Impact.ro și pe