EXCLUSIV

”Pistruiatul” Costel Băloiu face dezvăluiri dramatice: „Securitatea m-a bătut până n-am mai știut de mine”. Câți bani a primit pentru rolul vieții

Dorina Alexandrescu 31.03.2021, 21:28

Costel Băloiu a înregistrat roluri memorabile, în celebrele pelicule ”Pistruiatul” și ”Roșcovanul”, la începutul anilor 70. Apoi, a renunțat la lumina reflectoarelor pentru a lua drumul străinătății. În 1986, a fugit în Italia, iar după doar 11 luni a revenit acasă. La întoarcere, Securitatea i-a făcut viața un chin, fiind interogat și bătut. A lucrat ca taximetrist, iar de 17 ani este șofer la Ministerul Educației. S-a mai prezentat la un casting, în urmă cu 4 ani, dar rolul oferit era cu mult sub demnitatea lui, așa că l-a refuzat din start. Despre toate aceste lucruri triste, ”Pistruiatul” ne-a povestit, în exclusivitate, într-un interviu emoționant, pentru impact.ro.

Câți bani a primit Costel Băloiu pentru rolul vieții lui în „Pistruiatul”

Pe 17 mai, Costel Băloiu împlinește 62 de ani. Lumea îl știe drept ”Pistruiatul”, din filmul cu același nume, realizat în 1973, peliculă care, de altfel, avea să-i aducă și celebritatea. Actorul ne-a povestit, mai întâi, despre conflictul cu Securitatea, amintiri dureroase de care nu crede că va scăpa vreodată.

Mă tot întrebau de ce m-am întors în România, după ce 11 luni am stat în Italia, în 1986. Le-am tot spus că am plecat dintr-o prostie, pur și simplu. Nu am plecat pentru a cere azil politic sau altceva. Însă pe ei nu îi încălzeau cu nimic răspunsurile mele și am luat atâta bătaie că nu știam ce este cu mine. La un moment dat, mergeam să dau declarații din două în două zile. Și, pentru că mă tot șicanau, le-am spus că în Italia nu am găsit nici ciorbă de burtă și nici muzică lăutărească. În acea zi, pentru acel răspuns, efectiv m-au călcat în picioare! Nu a contat că am jucat în filme, în rolurile în care luptam pentru comunism. Și, uite așa, în viața reală am luat bătaie de la ei, ne-a mărturisit Costel Băloiu, care nu și-a mai găsit un loc de muncă, timp de doi ani, iar mama lui fusese dată afară de la serviciu, după fuga lui țară.

A fost salvat de Revoluție, altfel, nu mai vedea vreo speranță să scape de Securitate.

Am avut noroc cu Revoluția din 89. Cineva mi-a spus că am fost prost de două ori, prima dată când am plecat din țară, și a doua, când m-am întors, mai punctează el.

Costel Băloiu a mai încercat să obțină un rol în urmă cu patru ani
Costel Băloiu a mai încercat să obțină un rol în urmă cu patru ani

”În 2017, am fost la un casting, dar rolul era al unui derbedeu, care avea niște replici foarte urâte. Nu am acceptat așa ceva, chiar dacă trebuia să mă exprim așa în rol! Nu e genul meu”

Costel Băloiu a încercat să mai cocheteze cu actoria, dar lucrurile nu s-au legat. În urmă cu patru ani, a participat la un casting, unde i s-a oferit rolul unui golan.

Regret enorm că nu am continuat cu actoria. În 2017 am fost la un casting, dar rolul era al unui derbedeu, care avea niște replici foarte urâte. Nu am acceptat așa ceva, chiar dacă trebuia să mă exprim așa în rol! Nu e genul meu, mai spune Băloiu.

Are la activ trei mariaje și, după două căsnicii eșuate, abia cel de-al treilea s-a dovedit a fi de bun augur.

Cu prima m-am căsătorit la 18 ani. Ea avea doar 16 ani, era însărcinată, a venit cu mama ei la Starea Civilă. Nu a mers, așa cum nu a mers nici al doilea mariaj. Pe cea de-a treia soție regret că nu am întâlnit-o mai repede. Cu ea sunt și acum, ne-a mai spus ”Pistruiatul”, pentru impact.ro.

Ce sumă de bani a încasat Băloiu pentru rolul vieții sale
Ce sumă de bani a încasat Băloiu pentru rolul vieții sale

”Contractul pentru ”Pistruiatul” a fost semnat pentru 65.000 lei. Era exact valoarea unei Dacii, în acea vreme, apoi am mai primit niște bani pentru duble, cam 85.000 de lei, în total”

Mulți l-au acuzat că părinții lui ar fi dat bani, ca el să joace în film. În realitate, a fost o întâmplare. Costel se dusese cu prietenii la cinema. Nu a mai găsit bilete, dar i-a atras atenția un anunț, pentru un casting de copii de vârsta lui. A fost o selecție dură. Din cei 6.500 de copii, care s-au prezentat la casting în trei orașe mari din țară, au rămas el și un băiat care apărea într-o emisiune cu Iurie Darie. Francisc Munteanu l-a plăcut mai mult pe Costel Băloiu, pentru rolul ”Pistruiatul”.

Regizorul Francisc Munteanu m-a ales pe mine, chiar dacă eu nu aveam experiență de platou. Dacă nu murea, urma să mai facă un film cu mine, dar așa a fost să fie… Mulți mă întreabă și acum cât am câștigat. Contractul a fost semnat pentru 65.000 lei. Era exact valoarea unei Dacii în acea vreme, apoi am mai primit niște bani pentru duble. În total, am primit cam 85.000 de lei, dar i-am primit cu țărâita, nu toți deodată ca să înțeleg ceva din ei, explică el.

Timp de aproape 11 ani, Costel a fost șofer de taxi, apoi a lucrat ca șofer pe TIR, circa 7 ani. Din 2004, este șofer la Ministerul Educației. Ultimul job l-a găsit după ce se certase cu fostul patron și a povestit acest lucru în emisiunea la Radu Moraru, de la B1 TV.

Urmăriți Impact.ro și pe