Piețele internaționale reacționează după discursul lui Putin: „Euro a resimțit cu adevărat și el efectele”

Andrei Dumitrescu 21.09.2022, 13:44
Piețele internaționale reacționează după discursul lui Putin: „Euro a resimțit cu adevărat și el efectele”

După ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri o mobilizare în legătură cu Ucraina și a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”, acțiunile pe piețele internaționale au scăzut, în timp ce valorile refugiu – precum obligațiunile guvernamentale și dolarul – au crescut, arătând o îngrijorare a învestitorilor.

Monedele europene au fost sub tirul atacurilor, euro scăzând cu 0,4%, la 0,9932 dolari, iar lira sterlină a scăzut cu 0,3%, la 1,1346 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.

După o primă scădere inițială în urma comentariilor lui Putin, piețele europene de acțiuni au redus pierderile, lăsând indicele STOXX cu un câștig de 0,4% pe parcursul zilei, susținut de o revenire a acțiunilor din sectorul petrolului și gazelor, care au răspuns la un salt al prețurilor la energie.

Contractele futures ale indicilor bursieri americani au crescut ușor, sugerând un început de zi ușor mai puternic pe Wall Street.

Indicele dolarului, care măsoară performanța monedei americane în raport cu șase mari omologi, a crescut cu 0,32%, până la 110,52, după ce a atins un nou maxim al ultimelor două decenii de 110,87.

În condițiile în care Rezerva Federală a SUA urmează să ofere o nouă majorare agresivă a ratei dobânzii în cursul zilei de astăzi, într-o săptămână plină de decizii importante ale băncilor centrale, principalele măsuri ale volatilității de pe piață s-au apropiat de maximele de mai multe săptămâni.

„Va exista mai mult o fugă spre siguranță. Este posibil să vedem că dolarul va căpăta din nou putere. Și cred că va exista o revenire la fondurile care poate oferă siguranță”, a declarat Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe la Hargreaves Lansdown.

Putin a semnat decretul de mobilizare parțială

Putin a declarat că a semnat un decret de mobilizare parțială începând de miercuri, spunând că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a declarat Putin într-un discurs televizat către națiune, adăugând că Rusia are „multe arme pentru a răspunde”.

„Faptul că a decis să scoată la iveală cartea nucleară este ceea ce, evident, nu a picat bine, iar euro a resimțit cu adevărat și el efectele acestui lucru”, a declarat Michael Hewson, strateg șef al piețelor la CMC Markets din Londra, potrivit Reuters.

Acțiunile se aflau deja sub presiune, având în vedere emoțiile legate de viitoarea decizie de politică monetară a Rezervei Federale americane, în cadrul căreia se așteaptă ca aceasta să majoreze ratele cu trei sferturi de punct.

Vladimir Putin, dezvaluire neasteptata despre finalul razboiului

Indicele MSCI All-World al acțiunilor globale a scăzut cu 0,3% pentru a atinge minimul ultimelor două luni, în timp ce aurul, un alt refugiu tradițional, a câștigat 0,5% pentru a se tranzacționa în jurul valorii de 1.667,40 dolari pe uncie, fiind pregătit pentru cea mai mare creștere de o zi din ultima săptămână.

Petrolul brut a sărit cu 2,4%, la 92,75 dolari pe baril, în timp ce prețul gazelor naturale a crescut, în timp ce comercianții se pregăteau pentru o nouă lovitură dată ofertei globale de energie.

În Asia, în cursul nopții, indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,36% și a atins un minim al ultimelor două săptămâni, în timp ce titlurile chinezești au scăzut cu 0,71%, iar Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,48%.

Băncile Centrale sunt așteptate să majoreze ratele dobânzilor

Fed este capul de afiș al unei săptămâni în care peste o duzină de bănci centrale anunță decizii de politică monetară, inclusiv Banca Japoniei și Banca Angliei, joi.

Pe măsură ce comercianții și investitorii și-au intensificat așteptările ca băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor pentru a înăbuși inflația persistentă, randamentele obligațiunilor la nivel mondial au crescut în ultimele luni.

Însă, în condițiile în care tensiunea din cauza Rusiei a crescut, la fel a făcut și cererea pentru siguranța comparativă a datoriei guvernamentale.

Randamentele Bund germane pe 10 ani au scăzut cu 7 puncte de bază, ajungând la aproximativ 1,873%, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare scădere de o zi din ultima lună, după ce cu o zi înainte atinsese cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2014.

Marți, randamentul titlurilor de Trezorerie pe 10 ani a atins 3,604% pentru prima dată din aprilie 2011, înainte de a se retrage la 3,535% după comentariile lui Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...