Pictură valoroasă, distrusă de un agent de pază în prima zi de muncă. A mâzgălit-o de plictiseală

Cătălina Burghelea 10.02.2022, 13:54
Pictură valoroasă, distrusă de un agent de pază în prima zi de muncă. A mâzgălit-o de plictiseală

O pictură valoroasă a fost vandalizată de un agent de pază care se plictisea la locul de muncă. Bărbatul trebuia să păzească galeria de artă, dar s-a gândit să deseneze ochii unui chip căruia îi lipseau, în prima lui zi de lucru. Așa se face că a distrus un tablou estimat la 75 de milioane de ruble (1,3 milioane de dolari).

Un gardian plictisit a distrus o operă valoroasă

Opera „Trei figuri”, semnat de Anna Leporskaya, a fost pictată între 1932 și 1934 și a fost asigurată pentru suma de 1,3 milioane de dolari. Tabloul avangardist a fost expus ca parte a unei expoziții de artă abstractă la Centrul Prezidențial Boris Elțin din Ekaterinburg, Rusia, când gardianul a desenat niște ochi cu un pix. Din cauza incidentului bizar, pictura a trebuit să fie scoasă din expoziție și returnată la Galeria de Stat Tretiakov din Moscova, care împrumutase tabloul.

Agentul de pază a fost dat afară și riscă să meargă la închisoare

Alexander Drozdov, directorul executiv al Centrului Elțin, nu a precizat numele agentului de securitate, ci a preferat doar să spună că bărbatul a fost deja concediat. Experții de la Tretyakov au estimat că lucrările de restaurare ar costa 250.000 de ruble (4.600 de dolari americani).

Vandalismul operei „Trei figuri” a fost observat de doi vizitatori, la 7 decembrie 2021. Iubitorii de artă au anunțat imediat angajații galeriei, scrie The Guardian. Centrul Elțin a raportat pagubele 13 zile mai târziu, dar Ministerul Afacerilor Interne din Ekaterinburg a refuzat inițial să deschidă o anchetă, deoarece prejudiciul a fost considerat „nesemnificativ”. Apoi presa rusă a informat că Ministerul Culturii s-a plâns ulterior la procuratura generală pentru lipsa de acțiune, așa că poliția a demarat cercetările. Suspectul riscă acum o amendă și până la trei luni de închisoare.

Foto Facebook
Foto Facebook

A desenat ochii unui chip căruia îi lipseau, în prima zi de muncă

Curatorul expoziției, Anna Reshetkina, a dezvăluit că tabloul a fost vandalizat cu un „stilou marca Yeltsin Center”. Motivele gardianului sunt încă necunoscute, dar administrația consideră că „lipsa de minte” l-a împins pe bărbat să comită o asemenea grozăvie.

„Cerneala a pătruns ușor în stratul de vopsea, deoarece albul de titan folosit pentru a picta fețele nu este acoperit cu lac de autor, așa cum este adesea cazul picturilor abstracte din acea vreme. Din fericire, agentul de pază a desenat cu un stilou fără presiune puternică și, prin urmare, nu au fost făcute pagube foarte mari”, a scris Ivan Petrov în Art Newspaper.

Centrul Prezidențial Boris Elțin din Ekaterinburg a instalat de atunci ecrane de protecție peste lucrările rămase din expoziție.

Cazul bizar nu este singular în Rusia

Cazul nu este unic în Rusia. În 2019, un bărbat a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare după ce a atacat un tablou cu Ivan cel Groaznic din Tretiakov, rupându-l cu un stâlp din grilajul care proteja opera. Aceeași lucrare a fost vandalizată și în 1913, de un om cu probleme psihice. La acea vreme, a tăiat tabloul cu un cuțit de trei ori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...