Piața telefoanelor, în declin: de ce nu mai cumpără lumea smartphone-uri și ce spun producătorii

Alexandru Ioanid 04.06.2019, 09:52
Piața telefoanelor, în declin: de ce nu mai cumpără lumea smartphone-uri și ce spun producătorii

Piața telefoanelor inteligente se pregătește pentru al treilea an de contracție. Asta înseamnă că se vor vinde și mai puține smartphone-uri decât anul trecut. Producătorii se plâng din cauza vânzărilor slabe.

Vânzările de telefoane la nivel mondial vor scădea la nivel mondial, pentru al treilea an consecutiv. Va fi, așadar, încă un an dificil pentru producători, care se plâng de contracția pieței.

La nivel mondial, volumul de vânzări va scădea cu 1,9% față de anul 2018, potrivit unui raport IDC. Pentru această scădere pot fi identificate câteva cauze, potrivit autorilor raportului.

În țările dezvoltate, piețele sunt foarte saturate și, e drept, producătorii cu greu mai găsesc noi facilități pentru a-i atrage pe clienți. De cealaltă parte, economia se mișcă lent în țările aflate în curs de dezvoltare, ceea ce face ca puterea de cumpărare să fie scăzută.

De ce nu mai cumpără oamenii smartphone-uri ca în anii precedenți

Raportul IDC menționează că, în primele șase luni ale anului 2019, vânzările de smartphone-uri vor scădea cu 5,5%, comparativ cu prima jumătate a lui 2018. În următoarele șase luni din 2019, însă, piața va recupera, dar nu cu foarte mult: va fi o creștere de doar 1,4%.

Aceste vânzări, pe final de an, vor fi, de fapt, impulsionate de apariția tehnologiei 5G, pentru care s-au pregătit toți marii producători. E un pas uriaș făcut în dezvoltarea noilor tehnologii și telefoanele 5G vor reprezenta, într-adevăr, un salt.

Dar e posibil să fie doar unul de moment.

Pentru că și noile telefoane vor veni cu un preț pe măsură. Iar vânzările scăzute s-ar putea să se mențină mai ales în țările aflate în curs de dezvoltare. Peste toate, mai amenință și războiul comercial dintre Statele Unite și China, care frânează mersul ambelor economii.

Pentru producătorii americani, de exemplu, China este o piață extrem de importantă. Și, dacă afacerile le vor fi afectate, atunci efectele nu vor fi dintre cele mai bune.

Tehnologia 5G, impuls de scurtă durată

Raportul IDC arată că apariția tehnologiei 5G și efectele ei benefice sunt umbrite de tensiunile comerciale dintre primele două economii ale lumii.

„Chiar și fără tensiunile comerciale din ce în ce mai mari dintre SUA și China, piața smartphone-urilor are câteva provocări importante care trebuie rezolvate înainte de a vedea din nou creșterea economică”

Ryan Reith, IDC

Piața din China ar putea fi, însă, revigorată de apariția tehnologiei 5G.

„Cu toate acestea, lumina de la capătul tunelului devine din ce în ce mai strălucitoare, iar creșterea pare a fi atinsă. Creșterea globală așteptată în a doua jumătate a acestui an include un declin de 5% în China în această perioadă. Piața din China ar trebui să stagneze în primul semestru și să își revină în a doua parte a anului ca urmare a lansării rețelei 5G”

Ryan Reith, IDC

Producători mari precum Samsung și Apple rămân, totuși, optimiști. Ei speră ca noile modele să capteze atenția consumatorilor și vânzările să urce din nou.

Urmăriți Impact.ro și pe