Piața RCA din Romania se prăbușeste din nou. După City Insurance, o altă companie de asigurări intră în faliment

Mihnea Tălău 16.06.2022, 09:21
Piața RCA din Romania se prăbușeste din nou. După City Insurance, o altă companie de asigurări intră în faliment

Un nou cutremur pe piața asigurărilor. Euroins, principalul jucător din piață, este acuzat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) că nu plăteşte daunele la timp, la fel cum făcea şi City Insurance înainte de prăbuşire. Euroins, compania de asigurări care a luat locul City Insurance în clasamentul celor mai mari asiguratori RCA este în pragul falimentului.

Prețul asigurărilor stă să explodeze, din nou

Această noua încercare nu este una de neglijat. În urma prăbușirii City Insurance, preţul asigurărilor obligatorii pentru răspundere civilă auto s-a dublat, chiar s-a și triplat. Mai mult, numărul asigurărilor auto a scăzut dramatic. În primele patru luni ale anului, aproape 5000 de şoferi au fost prinşi fără RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) estimează că una din trei maşini nu deține asigurare, adică aproximativ 3 milioane.

COTAR este de părere că în condițiile date, până la finalul anului, putem asista la o criza financiarî în domeniul asigurărilor ce ar putea prefigura astfel de falimente.

Cand expira asigurarile RCA de la City Insurance

ASF si ANAF trebuie să ofere răspunsuri

Drept urmare, Confederația a adresat public o serie de întrebări către ASF și ANAF, întrebări puse și în cazul City Insurance.

„La fel cum am procedat in cazul City Insurance inainte de intrarea in faliment, tragem si acum un semnal de alarma in legatura cu societatea Euroins si adresam public urmatoarele intrebari catre ASF si ANAF:

1. Are constitutuita societatea Euroins lichiditatea la nivelul pretentiilor solicitate in instanta, precum si a dosarelor aflate pe fluxul de instrumentare si plata? Aici vorbim despre respectarea sau nerespectarea Art. 5 aliniat 6 din Norma 38/2015 privind obligatia societatii de asigurari de constituire a rezervei de dauna.

2. A depus societatea Euroins, pana la data de 31.05.2022, bilantul auditat de CwR la ASF si ANAF? Toti asiguratorii au aceasta obligatie, conform Normei 9/2020.

3. Contractele de reasigurare ale societatii Euroins respecta prevederile legale? Sau sunt croite dupa sablonul City Insurance?

4. Isi inregistreaza societatea Euroins toate dosarele de dauna? Sau le ascunde de ochii ASF, asa cum a mai procedat si acum 2 ani?

5. Veniturile CEO-ului societatii Euroins depasesc 20.000 de euro lunar, iar chiria penthouse-ul situat in cartierul Floreasca, la care se adauga si bugetul de protocol de 5.000 de euro, sunt achitate de catre toti cei peste 50.000 de pagubiti RCA care asteapta sa isi primeasca despagubirile prin instantele din Romania. Vicepresedintele ASF, Cristian Rosu, numit politic in aceasta functie, se poate privi in oglinda, cunoscand dezmatul acestei companii de asigurari, la fel cum a girat si societatea City Insurance, pana in ultimul moment?”, a transmis COTAR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...