Piața financiară se clatină, în timp ce redresarea Credit Suisse devine mai dificilă

Andrei Dumitrescu 06.10.2022, 12:31
Piața financiară se clatină, în timp ce redresarea Credit Suisse devine mai dificilă

Turbulențele de pe piețe au declanșat alarma cu privire la modul în care băncile vor face față, iar autoritățile de reglementare au avertizat că acestea ar putea repeta unele dintre greșelile care au dus la criza financiară de acum mai bine de zece ani.

Organismele de supraveghere sunt îngrijorate de faptul că recentele oscilații mari ale prețurilor activelor ar putea agrava presiunea asupra băncilor din regiune ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, a adâncirii crizei energetice, a creșterii inflației și a înrăutățirii perspectivelor economice.

Această nervozitate a fost clară pe toate piețele.

Unii investitori au intrat în panică vinerea trecută, trimițând lira sterlină și obligațiunile guvernamentale britanice în cădere liberă după ce guvernul a anunțat planuri de reducere a taxelor și de plată cu împrumuturi mari.

Iar săptămâna aceasta, acțiunile Credit Suisse au scăzut, iar costul asigurării împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată a crescut, pe fondul îngrijorărilor legate de redresarea celei de-a doua bănci ca mărime din Elveția, care pregătește un plan de restructurare după o serie de eșecuri și pierderi.

„Șoc macroeconomic persistent și cu drepturi depline””

Credit Suisse a declarat săptămâna aceasta că rămâne aproape de clienții săi în timp ce își desfășoară revizuirea strategică.

Principalul supraveghetor al Băncii Centrale Europene (BCE), Andrea Enria, a subliniat volatilitatea piețelor financiare și impactul creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor asupra companiilor și consumatorilor puternic îndatorați, avertizând băncile cu privire la pericole.

El i-a mustrat chiar pe unii pentru optimismul deplasat, afirmând că „invazia rusă din Ucraina se transformă într-un șoc macroeconomic persistent și cu drepturi depline”.

Enria a evidențiat riscul ca împrumuturile să rămână neplătite și faptul că o repetare a sprijinului guvernamental care a împiedicat acest lucru în timpul pandemiei este acum mai puțin probabilă, îndemnând băncile să îl ia în serios.

Comentariile lui Enria urmează unui rar avertisment oficial al Comitetului european pentru riscuri sistemice, un organism de monitorizare a riscurilor, cu privire la amenințările la adresa stabilității financiare sau a funcționării sistemului monetar care a eșuat în urma prăbușirii de acum mai bine de un deceniu.

Acesta a evidențiat riscuri, printre care creșterea prețurilor la energie care afectează capacitatea de rambursare a debitorilor, volatilitatea piețelor de energie care pune „presiune” asupra comercianților și o scădere a prețurilor proprietăților imobiliare – împrumuturile ipotecare sunt esențiale pentru activitatea multor bănci.

Avertismentele sunt ignorate

Cu toate acestea, multe autorități de reglementare sunt îngrijorate de faptul că avertismentele lor nu sunt luate în seamă.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a subliniat recent riscurile de pe piața imobiliară și creșterea datoriilor, îndemnând la controale mai stricte asupra capitalului bancar înainte ca împrumuturile să devină neplătite.

Anterior, el a avertizat că investitorii sunt prea optimiști, arătând că unii dintre ei au crezut că societățile vor fi în continuare capabile să ramburseze chiar și împrumuturile riscante, în ciuda recesiunii.

SUA, în luptă cu inflația. Federal Reserve majorează din nou dobânzile

Aceste amenințări au fost subliniate și în cadrul discuțiilor dintre autoritățile europene de reglementare și băncile aflate sub supravegherea lor.

La începutul acestui an, BCE a scris băncilor, spunându-le să reducă împrumuturile acordate celor mai îndatorați debitori.

Tranzacțiile cu efect de levier au crescut la aproximativ 500 de miliarde de euro în registrele celor mai mari 28 de creditori din zona euro, de la 300 de miliarde de euro în 2018, deoarece băncile au căutat randamente mai riscante.

Băncile au răspuns acum, prezentând modul în care au ținut sub control riscurile generate de aceste afaceri.

Dar comentariile lui Enria sugerează că nu toate băncile au învățat din greșelile din trecut.

El a subliniat „o atitudine din ce în ce mai optimistă … care generează o anumită reticență din partea băncilor de a se implica serios în discuțiile de supraveghere privind … riscurile”.

Neliniștea pieței pare că va continua

Volatilitatea pieței bursiere americane, măsurată prin „indicele fricii” VIX, este mult peste media ultimilor 30 de ani, deși este cu mult sub maximele atinse în timpul pandemiei și al crizei financiare.

Costul de asigurare împotriva unei situații de neplată a creditului Credit Suisse a crescut până la 355 de puncte de bază luni și s-a situat la 308 puncte de bază miercuri, în creștere de la 57 de puncte de bază la începutul anului, potrivit datelor S&P Global.

Directorul general al Santander, Jose Antonio Alvarez, a declarat marți că lichiditatea din sectorul bancar este „extraordinar de mare” și că nu vede riscuri de contagiune, atunci când a fost întrebat despre Credit Suisse.

Un indice al acțiunilor băncilor europene a scăzut cu 22% de la începutul anului, ajungând să se tranzacționeze cu un discount de 40% față de valoarea activelor băncilor.

Dar Karel Lannoo, de la Centrul pentru Studii Politice Europene, un think tank cu sediul la Bruxelles, a declarat că băncile sunt mult mai sigure acum decât în trecut.

„Având în vedere că evaluarea acțiunilor băncilor este la nivelul în care se află, veștile proaste sunt deja evaluate”, a spus Lannoo.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...