Petrolul, la un pas de maximul istoric. Bursele asiatice sunt în cădere liberă

Ana Anitoiu 07.03.2022, 09:46
Petrolul, la un pas de maximul istoric. Bursele asiatice sunt în cădere liberă

Petrolul a ajuns, duminică seara, la un pas de maximul istoric, ce a fost atins în iulie 2008. Bursele asiatice sunt în cădere liberă în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor ce au fost impuse de Occident împotriva Rusiei pentru declanșarea ofensivei.

FMI, avertisment cu privire la sancțiunile impuse Rusiei

Fondul Monetar Internațional (FMI) a averizat, sâmbătă, că sancțiunile impuse Rusiei vor avea un impact considerabil asupra economiei mondiale și piețelor financiare, cu efecte colaterale pentru alte țări.

Investitorii au început să se îndrepte către aur. Cotația unciei a depășit, luni dimineață, pragul de 2.000 de dolari pe pieţele asiatice, o premieră după luna septembrie 2020. Pe de altă parte, pieţele bursiere înregistrează scăderi semnificative. Ședința de luni a fost închisă de indicele Nikkei al bursei japoneze cu o scădere de 2,94%.

Însă, pierderile de la bursa din Hong Kong erau şi mai mari. Indicele Hang Seng înregistra o scădere de aproape 3,5% în jurul orei 2:20 GMT. Pe pieţele valutare, moneda euro s-a depreciat considerabil în raport cu dolarul, ajungând la un curs de 1,0840 dolari, de la 1,0928 dolari vineri.

De asemenea, moneda europeană s-a depreciat în raport cu yenul japonez. Un euro a ajuns să coste 124,54 yeni, după ce, vineri, valoarea lui era de 125,48 yeni.

Petrolul, la un pas de maximul istoric
Investitorii au inceput sa se indrepte catre aur

La cât a ajuns cotația petrolului

Cotaţia petrolului a continuat să crească luni pe piaţa din Asia. La fel s-a întâmplat și cu prețul aurului, ce a trecut de 2.000 de dolari uncia. Pe fondul consecințelor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, bursele din regiune au înregistrat scăderi considerabile.

Mai exact, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari. Recordul a fost stabilit în luna iulie a anului 2008, când a fost atins prețul de 147,50 de dolari.

Mai târziu, cotațiile au scăzut. Luni dimineața, barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, pe piaţa din Asia. Însă, cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era de 128,49 dolari, în creştere cu 8,79%.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc. Scopul este de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei, în contextul în care cele de până acum nu au determinat Rusia să pună capăt războiului.

Europa este mai rezervată, deoarece unele țări depind mult de petrolul și gazele naturale exportate de Rusia. O nouă rundă de tratative de pace între delegațiile Ucrainei și Rusiei va avea loc luni. Vladimir Putin a spus când se va încheia războiul. Liderul rus a spus că pentru încetarea ofensivei, Kievul trebuie să-i respecte toate cererile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...