Petre Roman rămâne fără funcție. A fost semnat documentul oficial. „Un eșec al ultimilor ani din România”

Ana Anitoiu 06.02.2023, 14:26
Petre Roman rămâne fără funcție. A fost semnat documentul oficial. „Un eșec al ultimilor ani din România”

Petre Roman a rămas fără o funcție pe care a ocupat-o în ultima vreme. A fost semnat documentul oficial. Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că proiectul în care a fost implicat fostul prim-ministru a fost un eșec al ultimilor ani din România.

Petre Roman, eliberat dintr-o funcție

Petre Roman, în vârstă de 76 de ani, a fost eliberat din funcția de director al Institutului Revoluției Române din Decembrie (IRDD). Decizia luată de Consilul acestei instituții cu privire la fostul prim-ministru a fost transmisă către Senatul României pentru aprobare.

Amintim că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 este o instituție ce a fost înființată prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta acest eveniment important din istoria țării. În iunie 2021, IRRD a fost propus spre desființare, după ce Senatul a adoptat inițiativa partidelor PNL și USR-PLUS în acest sens.

Potrivit Legii 556/2004, IRDD este condus de un „Colegiu Național” alcătuit din personalități reprezentative ale Revoluției Române, iar numirea membrilor acestuia trebuie să fie făcută de către președintele României.

Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan
Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos

Alina Gorghiu, despre schimbarea din funcție a lui Petre Roman

Întrebată despre eliberarea lui Petre Roman din funcție, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că Senatul nu are competenţă cu privire la schimbările din cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, adăugând că IRDD reprezintă „un eşec al ultimilor ani din România” și că acolo se reglează conturi în loc să se lămurească istoria acelui eveniment.

„Am şi semnat la un moment dat un proiect de lege, a trecut de Senat, de desfiinţare a acestui proiect. E la Cameră undeva. Din nefericire, acest institut a produs doar ceaţă sau mai multă ceaţă de-a lungul timpului, în loc să lămurească lucrurile.

Dânşii au făcut, conform legilor de organizare, modificările pe care le-au considerat necesare. Pe noi doar ne informează, ne-au informat de nişte schimbări, uitând să ataşeze CV-urile celor pe care i-au propus în funcţie.

Secretariatul General va depune diligenţă să le ceară şi sper că săptămâna viitoare vom avea aceste CV-uri, dar repet, noi nu avem niciun fel de competenţă să le cerem nişte schimbări, să facă alte schimbări, însă nu pot să nu remarc public că acolo se reglează conturi, în loc să se limpezească istoria Revoluţiei”, a spus Alina Gorghiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...