VIDEO

Petre Pop, singurul român care a participat la celebra cursă din Insula Man. „Ești conștient că s-ar putea să nu te mai întorci”

Sorin Barbu 15.06.2022, 13:11

Petre Pop este singurul român care a participat la cursa moto din Insula Man, una dintre cele mai periculoase competiții din lume. Piloții aleargă pe șosele cu viteze foarte mari, chiar și peste 300 de km/h, iar an de an se înregistrează o mulțime de accidente, unele dintre ele fatale. Cei care se înscriu aici sunt conștienți că s-ar putea să nu mai ajungă acasă, dar cu toate acestea se iau la trântă cu destinul.

Petre Pop a participat la cursa din Insula Man

„În Marea Irlandei se află îndepărtata și fascinanta insulă Man”, spune emoționată prezentatoarea jurnalului de sport de la o televiziune britanică. Tremurul vocii este de înțeles. Această competiție este una dintre cele mai periculoase din lume.

Insula Man este foarte cunoscută pentru faptul că turiștii pot să vadă în zonă rechini de cinci tone, celebra pisică manx, numită și „pisica fără coadă”, oligarhi ruși, asta în vremurile în care averile și conturile nu le sunt blocate, dar și celebra cursă care se desfășoară pe șoselele înguste din localități.

Aici piloții aleargă și cu 300 de km la oră și uneori ating cu umărul o casă sau își hârșâie genunchiul pe șosea, într-un viraj. Mulți sportivi au murit aici din anul 1907 de când se organizează această cursă, dar cu toate acestea an de an sunt parcă tot mai mulți care se vor să se înscrie. Chiar şi legendarul Valentino Rossi, a privit îngrozit circuitul. „Dacă faci o greşeală, ar putea să fie ultima” a spus cel numit „The Doctor”.

Cererea de asigurare trebuie semnată cu „repatriere”

Aici s-a aventurat și Petre Pop. El este singurul român care a participat la această cursă nebună. Iar pericolul l-a pândit la tot pasul. Dar, dacă nu îți puțin viața în pericol, de ce să nu te duci?

„Când semnezi asigurarea, semnezi și «repatrierea». Asta înseamnă că ești conștient că se poate să nu te mai întorci. Este un sentiment terifiant, poate de aceea te și duci acolo. Gândul că orice greșeală îți poate fi fatală te face să te gândești că este cursa ta cu viața și cu circuitul respectiv”, a declarat sportivul român.

De departe, Insula Man pare o bucată de stâncă, colțuroasă, de care se zdrobesc puternic valurile din Marea Irlandei, dar și cu multe „tăieturi” ca și cum cineva ar fi folosit, foarte destoinic, un bisturiu foarte bine ascuțit.

Locul este foarte prietenos, dar lucrurile se schimbă când începe cursa. Diferența de nivel este de opt sute de metri, așa că la start poți să ai soare, iar peste câțiva kilometri să dai de o ploaie zdravănă și un vânt puternic. De parcă nu ai avea destul griji, ca pilot.

„Străzile sunt foarte înguste. Străbaţi kilometri întregi cu peste 300 de km/h. Traseul are mai bine de două sute de viraje și la vitezele cu care se aleargă îți apar ca niște fotografii”, povestește Petre Pop (VIDEO AICI).

Sunt și multe accidente, multe dintre ele fatale. Organizatorii nu fac însă mare caz. „Mătură” locul și se grăbesc să dea drumul la cursă. Petre Pop spune că a fost conștient că este foarte periculos, dar cu toate acestea s-a simțit ca acasă. „Este punctul maxim pe care îl poți atinge în carieră”, a mai spus pilotul român.

Urmăriți Impact.ro și pe