Petre Daea, convins că în România sunt cele mai ieftine prețuri la alimente: „Să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost”

Elena Avramescu 09.12.2022, 06:35
Petre Daea, convins că în România sunt cele mai ieftine prețuri la alimente: „Să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este ferm convins de faptul că nu în România se găsește cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană (UE), susținând că țara noastră stă foarte bine la acest capitol. În plus, se pare că ar avea dovezi pentru a susține acest lucru şi notează faptul că preţurile au crescut peste tot în ţările UE, astfel că noi nu suntem o excepție.

Ministrul Agriculturii nu consideră că în România sunt prețuri exagerate la alimente

„Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeţi, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.

Atuni când a fost întrebat cum este posibil ca preţul carcasei de porc din România să fie de 220 de euro, faţă de media din UE de 208 euro, Petre Daea a mărturisit că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România.

„Am fost în UE şi mă duc iarăşi săptămâna viitoare şi în fiecare ţară atunci când ajung mă duc în unităţile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, a menţionat ministrul Daea, în conferința de presă de miercuri.

Premierul Nicolae Ciuca, mesaj ferm pentru Daea cand a auzit cate alimente importa Romania. „In maxim doua saptamani sa veniti cu plan de masuri”
Ministrul Agriculturii Petre Daea

Însă asta nu este tot, deoarece Petre Daea susține că există magazine în România, în Bucureşti dar şi în întreaga ţară, unde jambonul de porc se găsește la prețul de18 lei/kg, iar cotletul la prețul de 19 lei/kg. Cu toate acestea, este de acordul cu faptul că preţurile au crescut în ultima perioadă din cauza influenţelor de piaţă, dar şi a celor externe.

„De ce au crescut aceste preţuri? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piaţă. Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru. A doua problemă: preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare.

Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot cu influenţe asupra preţurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor. Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preţ sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a mai spus ministrul Agriculturii.

În încheiere, Petre Daea a vorbit și despre evoluţia preţurilor alimentelor până la Crăciun, fiind ferm convins că nu există motive pentru ca acestea să crească în continuare.

„Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creşterii preţului, pentru că preţul la materia primă s-a stabilizat, preţurile la gaze şi electricitate s-au stabilizat. E adevărat că situaţia este dificilă, o simt şi sunt alături de toţi şi de aceea gândim să facem ceva pentru ţara asta”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...