Peștele înghețat care a revenit la viață, cum a fost posibil. O gospodină din Anglia a vrut să gătească peștii pe care-i luase cu câteva zile înainte și pe care-i lăsase la dezghețat. Spre surpriza sa, unul dintre ei a început să dea semne de revenire la viață, mișcându-și branhiile. Pare ciudat, dar există o explicație pentru o așa întâmplare.
O femeie din Londra n-a vrut decât să gătească câțiva carași pe care-i cumpărase congelați cu câteva zile înainte. Nu mică i-a fost surpriza ca atunci când a vrut să-i tranșeze, unul dintre ei să dea semne de revenire la viață, încercând să respire prin branhii. Partenerul lui Cindy Lao a vrut să-l scutească de suferință, dar Cindy s-a opuis și l-a convins să-l pună în cadă, în loc de tigaie.
„Carasul a fost inert timp de 20 de minute, dar după aceea categoric și-a mișcat branhiile, căutând să respire”, a declarat Paul Lewis-Borman, prietenul femeii, pentru Metro. Mai mult, ei au botezat peștele Lazarus – Lazăr, prin analogie cu personajul biblic readus la viață de Iisus Hristos – și, tot la insistențele femeii, i s-a acordat a doua șansă fiind dus și eliberat într-un iaz particular.
Așa că se pune întrebarea: poate un pește supraviețui congelării? Răspunsul scurt este da, există specii care pot îngheța si reveni la viață relativ fără urmări pentru sănătatea lor.
Cum peștele din întâmplarea de mai sus era un caras, evenimentul pare și mai posibil. Și asta deoarece carașii – pești de apă dulce stătătoare – sunt în mod particular foarte buni în a supraviețui în condiții de îngheț și lipsă de oxigen.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acest pește poate rezista pentru mai multe luni în ape anoxice – cu deficiență de oxigen – în timp ce lacul respectiv îngheață și ei rămân captivi. Pe măsură ce rămân fără oxigen, peștele transformă acidul lactic în etanol lăsându-l să se împrăștie lent de-a lungul branhiilor.
„În timp ce rămân captivi într-un iaz înghețat și tot mai lipsit de oxigen, lucru ce poate dura câteva luni în habitatul lor din nordul Europei, concentrația de alcool în sângele lor poate ajunge la peste 50 de mg per 100 de mililitri, ceea ce depășește chiar și limita permisă pentru un șofer în aceste țări”, a spus Dr Michael Berenbrink, specialist în fiziologia evoluționară la Universitatea din Liverpool, referindu-se la studiile făcute în această privință, conform iflscience.com.
„Oricum, este o situație mult mai bună decât umplerea cu acid lactic, care este produsul final metabolic pentru altre vertebrate, inclusiv oamenii, când sunt supuse lipsei de oxigen”.
A rămâne fără oxigen timp de mai multe luni, nu poate rămâne fără consecințe, totuși. Un studiu a testat abilitatea crapilor de a memora și naviga prin labirinturi, înainte și după ce au fost privați de oxigen. Cercetătorii au descoperit că peștii au suferit inițial „deteriorări moderate ale creierului”, ce au dispărut destul de curând după aceea.
Nu este clar cât de congelat era peștele găsit de Cindy și Paul, dar presupunând că nu era chiar înghețat bocnă, întâmplarea devine plauzibilă. Dacă era chiar bocnă, atunci revenirea acestuia ar fi remarcabilă. Un stuiu din 2022 nota că „din câte știm până acum, niciun experiment ce a fost făcut nu a indicat capacitatea de supraviețuire a unui crap la congelare”.
Asta nu înseamnă, pe de altă parte, că acest lucru e imposibil. Există, de altfel, alte vertebrate, printre care cel puțin patru amfibiene și câteva reptile, ce pot rezista congelării.
Un astfel de animal este broasca de pădure (Rana sylvatica), care poate supraviețui chiar dacă două treimi din apa din corpul ei este complet înghețată. Aceste broaște au un nivel ridicat de crioprotectori, altfel spus, „antigel naturali”, în plasma lor, ceea ce duce la scăderea temperaturii de îngheț a fluidelor din corpul lor.