Peste 3,3 milioane de pensionari trăiesc la limita sărăciei. Cine primește 700 de lei în plus la pensie, în iulie

Livia Ispas 02.06.2022, 09:45
Peste 3,3 milioane de pensionari trăiesc la limita sărăciei. Cine primește 700 de lei în plus la pensie, în iulie

Aproximativ 70% dintre pensionari, adică mai bine de 3,3 milioane, trăiesc la limita sărăciei, cu o pensie de până în 2.000 de lei. Aceștia ar urma să primească, în luna iulie, 700 de lei în plus la pensie, după ce Guvernul va aproba, joi, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea ajutorului financiar pensionarilor, inclusiv militari.

Majorarea inflației, facturile mai mari la energie și prețurile în creștere la alimente au scăzut și mai mult puterea de cumpărare a acestor persoane vulnerabile.

Un studiu recent făcut de cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii arată că, pentru un trai decent, o persoană adultă singură are nevoie de 2.708 lei pe lună. Asta înseamnă cu cel puțin 700 de lei mai mult decât primesc peste 3,3 milioane de pensionari. Dacă ne raportăm la cei aproape un milion de pensionari care primesc indemnizația socială de 1.000 de lei, diferența până la un trai decent este de aproape două ori mai mare.

Cei 700 de lei în plus ar fi necesari în fiecare lună pentru a acoperi nevoile de bază ale pensionarilor care acum trăiesc la limita sărăciei, însă banii de la Guvern nu le vor intra în buzunar decât în luna iulie.

Ministerul Muncii, inițiatorul proiectului de acordare a ajutorului financiar pentru pensionari, subliniază în nota de fundamentare a proiectului de OUG că pentru persoanele cu venituri sub 2.000 lei există riscul sărăciei și marginalizării sociale. Cei 700 de lei în plus care ar acoperi nevoile de bază – plata utilităților, cumpărarea de alimente și produse de igienă, îngrijirea sănătății – nu îi vor scoate însă decât pentru o lună din riscul de sărăcie pe cei 3,3 milioane de pensionari, inclusiv militari și agricultori.

Statul va plăti de la buget aproximativ 2,32 miliarde de lei pentru a da cei 700 de lei în plus.

Banii vor ajunge la pensionari odată cu pensia pe care o primesc lunar.

Categoriile de pensionari care primesc 700 de lei în plus la pensie

Ajutorul financiar de 700 de lei va fi acordat, în iulie:

  • pensionarilor sistemului public de pensii
  • pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat
  • beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

În calcului plafonului de 2.000 de lei venituri lunare vor intra:

  • venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
  • venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
  • venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale;
  • venituri din indemnizația socială pentru pensionari, care în 2022 este de 1.000 de lei;
  • venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar.

Cei 700 de lei în plus vor fi acordați doar pensionarilor care au aceste venituri lunare cumulate mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Anunt pensii

La pensiile de urmaș, fiecare urmaș va primi cei 700 de lei în plus.

În cazul pensionarilor care, în luna iulie 2022, încasează diferențe de drepturi bănești, cuvenite și neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii iulie, la determinarea plafonului nu se vor lua în considerare aceste drepturi.

Ajutorul de 700 de lei va fi acordat doar pensionarilor care au domiciliul în România. Persoanele care au locul de ședere obișnuită în străinătate nu vor primi cei 700 de lei.

Cei 700 de lei în plus nu vor fi luați în calcul pentru stabilirea plafonului până la care pensionarii pot primi medicamente compensate 90%. Din ianuarie 2022, pot primi medicamente compensate 90% pensionarii care au venituri din pensii de până în 1.429 lei pe lună.

Banii în plus din iulie nu vor fi luați în calcul nici la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea privind venitul minim garantat, Legea privind alocaţia pentru susţinerea familiei şi Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

În plus, cei 700 de lei nu pot fi executați silit prin poprire.

Peste 5 milioane de pensionari au avut în 2021 o pensie medie de 1.666 lei

Potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică, în 2021 au fost peste 5 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară a acestora a fost de 1.666 de lei, în creștere cu 11,1% față de anul precedent.

Pensia medie a variat în funcție de zonă, de la 1.273 lei în județul Botoșani, 1.281 lei în Giurgiu, 1.297 lei în Vrancea, la 1.889 lei în județul Brașov, 2.026 lei în București și 2.124 lei în județul Hunedoara. Diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei a fost de 851 de lei.

Anul trecut, 943.700 de pensionari au primit indemnizația social, stabilită la 800 de lei. Indemnizația social pentru pensionari a crescut din 1 ianuarie 2022 la 1.000 de lei.

Dintre pensionarii care au primit indemnizația socială în 2021, aproape 60% sunt din rândul celor proveniți din fostul sistem pentru agricultori. Alți 17.800 de pensionari care au primit indemnizația socială sunt foști militari.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari şi cel al salariaților a fost de 9 la 10 în 2021. Raportul variază însă în funcție de zonă: 4 pensionari la 10 salariaţi în județul Ilfov, 16 pensionari la 10 salariați în judeţul Teleorman, 14 la 10 în Giurgiu și Vaslui și 13 la 10 în Botoșani.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe