Peste 1 milion de români vor primi măști gratis. ”Să nu omitem vreo categorie”

Luiza Moldovan 21.05.2020, 17:56

Persoanele defavorizate vor primi măști gratuit. Este anunțul făcut astăzi de premierul Ludovic Orban, care a spus că Executivul va adopta o Ordonanță prin care este stabilit mecanismul prin care persoanele defavorizate să poată primi măști de protecție.

Peste 1 milion de români vor primi măști gratis din partea Guvernului. Anunțul făcut de premierul Orban

Vorbim de un buget alocat de 150 de milioane de lei de la Ministerul Sănătății.

„Hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă ne-a complicat existența Parlamentul pentru că distribuirea de măsti către persoanele vulnerabile trebuia făcută în baza unui parteneriat între Ministerul Muncii si Poștă, dar, în baza Hotărârii, a fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătății”, a declarat premierul Ludovic Orban.

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,  a anunțat și el că textul ordonanței prin care se alocă această sumă este pregătit. De această ordonanță ar urma să beneficieze în jur de 1,1 milioane de persoane, potrivit datelor centralizate de la Guvern. Ludovic Orban i-a trasat sarcini clare lui Nelu Tătaru, apăsând pe ideea că nicio categorie nu trebuie lăsată la o parte:

„Ministerul Muncii să se uite cu mare atenție să nu omitem vreo categorie”, a transmis premierul, în ședința de Guvern.

Măști gratuite pentru persoanele ce trăiesc în medii defavorizate
Măști gratuite pentru persoanele ce trăiesc în medii defavorizate

Se vrea eficiență maximă

După adoptarea Ordonanței, Ministerul Sănătății primește datele centralizate de la administrațiile locale și întocmește necesarul de măști. După aceasta, Direcțiile de Sănătate Publică vor distribui numărul necesar de măști de protecție. Ludovic Orban vrea celeritate și eficiență maxime:

„Trebuie operaționalizată cu viteză maximă”, a mai spus Orban.

Anunțul vine în contextul în care populația are obligația de a purta măști, dar sunt foarte mulți cei care nu-și permit acest lucru. Mai ales că un set de măști costă peste 100 de lei. Pentru categoriile defavorizate, această sumă este de neconceput. Nicio familie cu mulți copii, săracă, nu și-ar permite să cumpere un set de măști în defavoarea altor produse de care are nevoie urgentă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI