Persoanele vaccinate anti-covid care intră în contact cu o persoană infectată trebuie să stea în carantină sau nu

Iancu Andreea 21.09.2021, 09:56
Persoanele vaccinate anti-covid care intră în contact cu o persoană infectată trebuie să stea în carantină sau nu

Situația epidemiologică din România este una îngrijorătoare, după ce numărul de cazuri de Covid-19 a crescut simțitor în ultimele săptămâni. Pentru că tot mai mulți oameni din cercul de apropiați au început să se confrunte cu boala, mulți se întreabă dacă persoanele vaccinate anti-covid care intră în contact cu o persoană infectată trebuie să stea în carantină sau nu. Se pare că regulile sunt clare însă puțini le cunosc.

Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate anti-covid care intră în contact cu o persoană infectată. Trebuie sau nu să stea în carantină?

Specialiștii care au dezvoltat serul ce oferă imunitate în fața Covid-19 susțin că persoanele vaccinate anti-covid se pot infecta cu virusul dacă intră în contact cu o persoană infectată. Cu toate acestea, studiile au arătat că transmiterea infecție de către cei imunizați este mai puțin probabilă decât în cazul celor care nu sunt vaccinați. Cu toate acestea, principalul beneficiu al vaccinării anti-covid îl constituie faptul că persoana imunizată va dezvolta o formă mult mai puțin gravă de Covid-19, care să nu necesite spitalizare și să nu îi pună viața în pericol. Totuși, puțini știu ce se întâmplă dacă intri în contact cu o persoană infectată, dacă ești totuși vaccinat.

Dincolo de explicațiile medicale, contactul cu o persoană infectată poate duce sau nu la impunerea carantinei timp de 14 zile, în funcție de situație. Astfel, dacă ești vaccinat, ai intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv și ai simptome de COVID-19, Direcția de Sănătate Publică trebuie să te testeze în cadrul anchetei epidemiologice. Acest fapt se realizează după ce persoana infectată cu care ai intrat în contact te-a indicat drept contract direct al său. Dacă simptomele se confirmă printr-un test pozitiv, trebuie să rămâi în izolare pentru 14 zile, de la data primului test pozitiv.

Persoanele vaccinate anti-covid care intra in contact cu o persoana infectata trebuie sa stea in carantina sau nu
Ce se întâmplă dacă ești vaccinat și intri în contact cu o persoană cu Covid-19

Ești vaccinat dar nu ai simptome, deși ai intrat în contact cu o persoană infectată

În situația în care ai intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv, însă nu ai simptome de Covid-19 și ești vaccinat, Direcția de Sănătate Publică nu te va testa. Totodată, legea stabilește că nu ești obligat să stai în izolare timp de 14 zile, datorită faptului că ești vaccinat. Dacă ești contact direct dar nu ai simptome, te poți testa pe cont propriu, doar dacă dorești.

Situația în care ești contact direct al unui caz pozitiv de Covid-19 și nu ești vaccinat impune izolarea automată, timp de 14 zile, chiar și în lipsa simptomelor. Pe de altă parte, dacă ești vaccinat și ești contact direct, nu ai obligația de a te izola, în ciuda faptului că poți fi asimptomatic.

(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct.

(2) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică și pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare contactului, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data contactului, se arată în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6.

Urmăriți Impact.ro și pe