Persoanele care au avut COVID, cele mai predispuse să se reinfecteze cu varianta Omicron

Stan Filon 02.12.2021, 20:45
Persoanele care au avut COVID, cele mai predispuse să se reinfecteze cu varianta Omicron

Vin vești din ce în ce mai proaste legate de cea mai periculoasă variantă de coronavirus! Cercetătorii din Africa de Sud, țară unde ar fi apărut prima dată noua tulpină Omicron, au ajuns la concluzia că pacienții care au avut coronavirus sunt mai predispuși la infectarea cu noua variantă!

Persoanele care au avut coronavirus, mai predispuși la reinfectarea cu Omicron

Cercetătorii din Africa de Sud încep să înțeleagă cât de cât noua tulpină de coronavirus. Omicron se pare că se transmite mult mai ușor la pacienții care au suferit deja de coronavirus. Pericolul de reinfectare este mai mare în rândul acestora, însă motivul încă nu este foarte clar.

Oamenii de știință din Africa de Sud fac cercetări pentru a se afla gravitatea şi impactul acestei noi variante de coronavirus pentru vaccinarea, diagnosticarea şi tratamentul COVID-19, menţionează OMS într-un comunicat. Deşi încă nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează „un risc crescut de reinfectare”, subliniază OMS.

Persoanele care au avut coronavirus, mai predispuse la reinfectarea cu Omicron
Persoanele care au avut coronavirus, mai predispuse la reinfectarea cu Omicron

Pacienții prezintă simptome ușoare

O specialistă sud-africană în microbiologie, Anne von Gottberg, a confirmat că în ţara sa a fost observată o creştere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta. „În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron”, a explicat ea.

Cercetătorii recunosc că au nevoie de mai mult timp pentru a începe să înțeleagă modul în care acționează noua tulpină de coronavirus Omicron, iar acest lucru este posibil doar prin analizarea rapoartelor sistematice care vin din partea spitalelor. Vestea bună este faptul că un medic sud-african care a tratat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a spus că aceştia aveau simptome uşoare. Tot specialistul a mai precizat că majoritatea pacienților sunt tineri, drept urmare mai puţin predispuşi la forme severe ale bolii.

Omicron va deveni varianta dominantă

Semnalul de alarmă a fost tras după ce s-a constatat că noua tulpină prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele de până acum mai precizează că noua tulpină prezintă o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 și se transmite mult mai ușor decât varianta Delta, cunoscută până acum ca fiind cea mai contagioasă.

Experții din domeniul snătății sunt convinși că în doar câteva luni de zile, varianta Omicron va fi dominantă în Europa, la fel cum s-a întâmplat cu varianta Delta.

Urmăriți Impact.ro și pe