Permise auto cumpărate de români din Congo! Asta a descoperit DIICOT în urmă cu scurt timp. Cum a fost posibil așa ceva

Iancu Andreea 14.10.2020, 17:22
Permise auto cumpărate de români din Congo! Asta a descoperit DIICOT în urmă cu scurt timp. Cum a fost posibil așa ceva

În urma unor percheziții DIICOT, polițiștii au descoperit mai multe persoane care se ocupau cu vânzarea de permise auto false, din Congo. Se pare că actele erau cumpărate din țara africană și urmau să fie preschimbate în România cu permise de conducere autentice. Totul a fost posibil din cauza unui grup infracțional, care se folosea de o întreagă strategie pentru a păcăli autoritățile.

Zeci de români au cumpărat permise de conducere false din Congo

Mai multe permise auto false, provenite din Congo au fost preschimbate în România. Astfel, zeci de români au ales să plătească sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro pentru a ocoli examenul auto, în vederea obținerii unui permis de conducere. Potrivit agerpres.ro, procurorii DIICOT din Ploiești, alături de ofițeri ai poliției judiciare, au efectuat până acum 41 de percheziții la domiciliu, în 19 din județele țării, dar și în municipiul București.

Polițiștii au pătruns în locuințele persoanelor suspecte, care se fac vinovate de infracțiuni precum aderarea la un grup infracţional organizat, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals, potrivit comunicatului emis de DIICOT, citat de digi24.ro.

Unii dintre membrii grupării se ocupau de intermedierea permiselor de conducere din Congo, în timp ce alții derulau activități de recrutare a cetățenilor români, care ar fi putut fi interesați de obținerea în mod fraudulos a unor astfel de acte. În acest mod, mai mulți cetățeni români au obținut permise auto false, care atestă dreptul de a conduce automobile pentru diferite categorii, precum C, D sau E.

DIICOT au descoperit un grup infracțional care falsifica permise de conducere din Congo
DIICOT au descoperit un grup infracțional care falsifica permise de conducere din Congo

Cum erau emise permisele de conducere false

Cetățenii români care au apelat la grupul infracțional își puneau la dispoziție datele personale. Pentru a obține un permis de conducere fals era nevoie de o fotografie tip buletin, un specimen de semnătură, dar și bani. Sumele erau cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro, fiind expediate prin transfer monetar.

Apoi, erau întocmite documente false, care să faciliteze obținerea unor permise de conducere în statul african, emise de către autoritățile din regiune. Ulterior, ele erau preschimbate în România cu unele autentice. Pentru ca actele false să ajungă din Congo în țara noastră, erau utilizate serviciile unei companii de curierat. Cetățenii români se prezentau la serviciile județene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV București. Aici actele emise de către autoritățile străine erau preschimbate cu permise de conducere autentice, românești.

„Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecinţa creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere româneşti, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea”, spun procurorii, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...