Pericolul pe care îl anunță flacăra roșie de la aragaz. Ce trebuie să faci imediat

Iancu Andreea 04.01.2021, 15:59
Pericolul pe care îl anunță flacăra roșie de la aragaz. Ce trebuie să faci imediat

Plitele pe gaz sau aragazul sunt cele mai utilizate obiecte din bucătăria unei gospodine, însă dincolo de beneficiile posesiei unor astfel de instrumente pentru gătit, ele ascund pericole neașteptate. De exemplu, flacăra roșie de la aragaz ar trebui să te îngrijoreze imediat. Află ce se întâmplă când observi o astfel de culoare în timp ce pregătești mâncarea.

Motivele pentru care focul de la aragaz își schimbă culoarea

În mod normal, flacăra aragazului sau plitei trebuie să aibă o culoare albastru deschis, pe care însă o vezi uneori modificându-se către nuanțe de galben sau portocaliu. Cu siguranță ți s-a întâmplat acest lucru și nu ai știut care este motivul. De asemenea, forma flăcării trebuie să fie rotundă și să înconjoare ochiurile de la aragaz. Dacă însă, atunci când pornești focul observi că nuanța se modifică sau forma acestuia este cu totul alta, iată care ar putea fi cauzele.

Atunci când vorbim despre o plită sau un aragaz nou, praful acumulat pe componente ar putea să ducă la schimbarea culorii flăcării în una galbenă. Această problemă dispare însă după câteva utilizări. Pe de altă parte, forma în care arde focul poate fi afectată dacă piesele aragazului nu sunt poziționate corespunzător. De asemenea, blocajele sunt extrem de periculoase atunci când acestea afectează sistemul de gaz. Spre exemplu, în cazul cuptorului, dacă nu există o aerisire corectă, flacăra poate fi prea slabă pentru a arde și se poate stinge, ducând la acumulare de gaz în bucătărie. O simplă scânteie poate provoca o explozie în acest caz.

Flacăra de la aragaz indică diferite probleme la instalația de gaz foto - Pexels
Flacăra de la aragaz indică diferite probleme la instalația de gaz
foto – Pexels

Ce pericol anunță flacăra roșie

Culoarea focului de la aragaz care ar trebui să îți dea de gândit este aceea care se apropie de roșu. Flacăra roșie de la aragaz indică o combustie slabă și poate fi rezultatul distribuirii gazului de proastă calitate de către firma specializată. Astfel, în gaz sunt prezente mai multe impurități, iar arderea nu este completă, rezultând o cantitate însemnată de monoxid de carbon. Acesta este extrem de periculos pentru sănătatea umană pentru că nu are miros.

O acumulare de monoxid de carbon poate provoca slăbiciune și greață, iar în cazul în care este inhalat în cantități mai mari el duce la pierderea cunoștinței și chiar sufocare. Așadar, flacăra de la aragaz trebuie supravegheată permanent. În timp ce culorile galben sau portocaliu nu sunt neapărat un semn de îngrijorare, atunci când observi nuanțe roșiatice la plita pe gaz trebuie să contactezi furnizorul tău sau personalul specializat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...