Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni inutile

Cristian Cojocaru 15.05.2021, 13:40
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni inutile

Experții în domeniu vin cu un mesaj îngrijorător, expunând pericolul major care amenință planeta. În următoarele decade, fenomenul va afecta inclusiv transmisiile prin satelist și sistemele de navigație.

Oamenii de știință au expus pericolul major care amenință planeta

Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să reprezinte o mare îngrijorare pentru experiții în domeniu, potrivit The Guardian. Oamenii știință au arătat că actuala grosime a stratului atmsoferic a cunoscut o subțiere cu 400 de metri în ultimii 40 de ani. Dacă acest ritm va continua, stratul atmosferic se va reduce cu încă un  kilometru până în anul 2080.

Această descoperire arată care este adevăratul impact al oamenilor asupra planetei, astfel că luna trecută, oamenii de știință în domeniu au demonstrat cum criza climatică a avut efecte și asupra axei Pământului. Aceasta s-a schimbat din cauza topirii masive a ghețarilor, lucru care a făcut ca greutatea să fie redistribuită pe întreg globul.

Stratosfera se întinde între altitudinea de 20.000 de metri și 60.000 de metri deasupra Pământului, fiind urmată de troposferă, care reprezintă cel mai important strat al atmosferei. Aceasta se desfășoară de la nivelul solului, astfel că dioxidul de carbon încălzește și extinde aerul. Fenomenul modifică limita inferioară a stratosferei, astfel că dioxidul de carbon care intră în stratosferă, răcește aerul și îl contractă.

pericolul major amenință planeta
Stratosfera se va subtia cu inca un kilometru pana in anul 2080

”Poate afecta traiectoriile sateliților”

Subțierea stratosferei reprezintă un puternic semnal de alarmă al crizei climatice cu care se confruntă Pământul și totodată efectele omului la scară globală asupra acestuia. Un membru al echipei de cercetare, Juan Anel de la Universitatea Vigo din Spania a afirmat că ceea ce se petrece ”este șocant”.

Acest fenomen era deja cunoscut de către oamenii de știință care, au emis ipoteza că stratosfera se va subția în anii care urmează. Însă, datorită noului studiu, s-a demonstrat că fenomenul este unul cât se poate de real și amenințător, arătând că stratosfera s-a contractat la nivelul întregului glob încă de acum trei decenii, când au fost colectate primele date cu ajutorul sateliților.

Dacă anterior se credea faptul că pierderile de ozon ar putea fi factorul principal pentru subțierea stratosferei, din noile studii reiese faptul că nivelul dioxidului de carbon este de fapt ”vinovatul” pentru contracția constantă a stratosferei. Stratul de ozon este cel care absoare razele UV de la soare și care se află în stratosferă.

Acest fenomen ”poate afecta traiectoriile sateliților, propagarea undelor radio și, în cele din urmă, performanța generală a sistemului de poziționare globală și a altor sisteme de navigație spațială”, după cum afirmă cercetătorii.

„Este remarcabil faptul că descoperim încă aspecte noi ale schimbărilor climatice după decenii de cercetări”, a declarat profesorul Paul Williams, de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Urmăriți Impact.ro și pe