Pericolul la care se expun turiştii care merg în Costineşti. Anunţul făcut de autorităţi

Andra Daoud 28.06.2022, 13:36
Pericolul la care se expun turiştii care merg în Costineşti. Anunţul făcut de autorităţi

Turiștii care merg la mare în stațiunea Costinești se expun unui pericol imens, atrag atenția autoritățile. Este vorba despre o problemă veche de 10 ani, dar care se agravează de la un an la altul și despre care nu toți turiștii știu. Autoritățile sunt conștiente de pericol, însă singurele măsuri pe care le-au luat până în prezent au fost să interzică accsesul în zonă.

Turiștii care merg în stațiunea Costinești, în pericol

Zeci de metri de faleză se pot prăbuși în orice clipă, în stațiunea Costinești. Degradarea falezei a început în urmă cu 10 ani și problema s-a accentuat de la un an la altul, însă autoritățile nu au luat măsuri concrete pentru a o consolida, ci se rezumă doar la a-i avertiza pe turiștii care vin în zonă cu privire la pericol și la a interzice accesul.

Ministerul Mediului, cel care administrează faleza, știe despre situație. Zona cu probleme este delimitată cu garduri de stuf, însă de multe ori turiștii nu țin cont de semnele de avertizare și trec de garduri pentru a face plajă în zonă. Porțiunea de faleză este vizibil erodată și se degradează și mai mult, de la un an la altul. Zona este monitorizată de angajați de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

„Zona a fost îngrădită la începutul procesului de eroziune pe creasta falezei, iar la baza acesteia unde fuseseră montate palplanşe metalice au fost amplasate garduri de stuf, iar panourile de avertizare a turiştilor prin care le este semnalat pericolul au rămas pe poziţie”, transmite Administraţia Bazinală de Apă.

Pericolul la care se expun turistii care merg in Costinesti. Anuntul facut de autoritati
Autoritatile au pus un gard de stuf pentru a limita accesul in zona periculoasa

Există un plan pentru consolidarea falezei

Administraţia Bazinală de Apă mai transmite că există un plan pentru consolidarea porțiunii de coastă care de erodează de la un an la altul. Proiectul cu finanțare europeană „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” își propune să sporească siguranța în zona de coastă și, în același timp, să protejeze și să îmbunătățească mediul și standardele calității vieții pentru comunitățile locale care se află de-a lungul coastei românești a Mării Negre.

„Staţiunea Costineşti va beneficia în cadrul proiectului de o protecţie costieră de 2.550 de m liniari şi de 16 ha de plajă nouă. În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente, vor fi construite epiuri marine noi încastrate în ţărm şi vor fi instalate structuri pentru valorificarea biodiversităţii marine – recife artificiale”, mai transmite ABADL.

Costinești este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoralul românesc, alături de Mamaia. Cunoscută odinioară drept stațiunea tineretului, Costineștiul atrage în prezent sute de mii de turiști de toate vârstele, în fiecare vară. În plin sezon, în luna august, sunt weekend-uri în care numărul celor care aleg să se cazeze în Costinești depășește 150.000, iar acest lucru se datorează și prețurilor mai accesibile decât în alte stațiuni.

 

Urmăriți Impact.ro și pe