Pericolul la care este expusă România. Planurile lui Putin în legătură cu Republica Moldova, îngrijorătoare

Stan Filon 12.05.2022, 08:06
Pericolul la care este expusă România. Planurile lui Putin în legătură cu Republica Moldova, îngrijorătoare

Jurnaliștii de la New York Post au analizat ce ar însemna ocuparea Republicii Moldova de către Rusia. Aceștia spun că Rusia ar putea folosi Republica Moldova, dacă decide să o cucerească, nu doar ca o piatră de temelie pentru o nouă ofensivă împotriva sudului Ucrainei. Rușii ar fi o amenințare serioasă și pentru România și pentru spațiul NATO.

Pericolul la care este expusă România, dacă Putin va invada Republica Moldova

Jurnaliștii americani au încercat să afle ce ar însemna pentru Europa de Est cucerirea Republicii Moldova de către Rusia. Aceștia au ajuns la concluzia că rușii ar putea ataca astfel mult mai ușor sudul Ucrainei, dar sosirea noilor vecini ar reprezenta un pericol și pentru România și spațiul NATO. Acest lucru ar face ca flancul estic şi în special sud-estic al NATO mult mai dificil şi mai costisitor de apărat, scrie New York Post.

Un raport recent realizat de Critical Threats Projects de la American Enterprise Institute and Institute for the Study of War citat de New York Post spune că dacă Putin speră să ocupe coasta ucraineană a Mării Negre şi să stabilească o punte terestră până la teritoriul separatist al Moldovei, Transnistria, ei bine, acest lucru „este puţin probabil să aibă succes în acest demers”, se precizează în raportul citat de New York Post.

Pericolul la care este expusa Romania, daca Putin va invada Republica Moldova
Pericolul la care este expusa Romania, daca Putin va invada Republica Moldova

O parte din opinia publică moldoveană s-ar putea bucura de invazie

Acest lucru nu înseamnă că Vladimir Putin nu poate încerca să facă asta. Deja există rapoarte nu numai despre deplasări ale populaţiei ucrainene, ci şi despre eforturile Rusiei de a integra noile teritorii ucrainene ocupate în administraţia publică a Rusiei, punând bazele unei ocupaţii permanente.

În aceste condiții, având în vedere fragilitatea Moldovei – naţiunea de 4 milioane de locuitori nu face parte din NATO, nu are forţe armate eficiente şi are aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi staţionaţi ilegal pe teritoriul său – este de așteptat că Vladimir Putin să-și dorească acest teritoriu, chiar dacă l-ar duce cu un pas mai aproape de NATO.

În cazul în care Rusia va ataca Republica Moldova, nu va semăna deloc cu „operațiunea specială din Ucraina”, unde președintele Volodimir Zelenski este apărat puternic de armată. Dincolo de Prut, guvernul pro-occidental al Moldovei şi preşedintele Maia Sandu ar fi în mare măsură lipsiţi de apărare. Mai mult, președintele Rusiei s-ar putea baza pe o parte considerabilă a opiniei publice moldovene nostalgice după certitudinile erei sovietice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...