Pericolul din Marea Neagră. Motivul pentru care delfinii au început să moară, explicat de specialiști

Stan Filon 29.06.2022, 12:58
Pericolul din Marea Neagră. Motivul pentru care delfinii au început să moară, explicat de specialiști

A fost descoperit motivul pentru care sute de delfini au murit în Marea Neagră! Mulți au fost găsiți eșuați pe plajele din România, iar biologii trag un semnal de alarmă. Aceștia au descoperit că, pe lângă războiul din Ucraina, care a făcut multe victime printre delfini, un alt motiv pentru care aceștia mor este un virus foarte periculos care se află în apele din Marea Neagră.

De ce mor din ce în ce mai mulți delfini în Marea Neagră

Peste 150 de delfini au murit de la începutul anului pe plajele din România și Bulgaria, iar biologii au descoperit acum care este principalul vinovat pentru moartea cetaceelor. Cercetătorii au descoperit în apele Mării Negre un virus care s-a dovedit a fi unul letal pentru aceste creaturi superbe. Vorbim despre o boală provocată de morbilivirus, care a fost descoperit după ce probele prelevate de delfinii moți au fost trimise la un laborator din Franța. Sindromul provocat de acest virus se manifestă la nivel respirator, îi provoacă delfinului febră, encefalită și imposibilitatea de a mai înota.

„Vorbim despre morbilivirus, virus care este specific cetaceelor. Are trei tulpini, una specifică marsuinilor, una balenelor și una delfinilor”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog Oceanic Club.

De ce mor din ce in ce mai multi delfini in Marea Neagra
De ce mor din ce in ce mai multi delfini in Marea Neagra

Virus foarte periculos pentru cetacee

Acest virus face ravagii printre delfinii din Marea Neagră. Numai în luna mai a acestui an, 60 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc, în apropiere de Sulina, iar ultimii au fost descoperiți în Mamaia și Eforie.

„Am mai avut încă trei cazuri, două dintre ele înregistrate la Eforie Nord și Eforie Sud. Ambele cazuri aveau urme de plasă pe corp, iar unul dintre exemplare avea rămășitele plasei în care s-a prins”, a declarat Costin Timofte, asistent de cercertare al ONG-ului Mare Nostrum.

„E chiar mai grav decât in 2012, când aveam 177 de cazuri, iar până în iunie aveam 50 de cazuri”, spune și  Marian Paiu, director executiv al ONG-ului Mare Nostrum.

În aceste condiții, biologii români se așteaptă ca numărul delfinilor care vor eșua pe plajele din România, până la finalul anului, să depășească 200 de exemplare.

Urmăriți Impact.ro și pe